Jutarnji list: 19. 06. 2006.

HT izgubio 10 posto u fiksnoj telefoniji

Piše: Sonja Hodak

ZAGREB - Prema posljednjim podacima Hrvatske agencije za telekomunikacije (HAT), alternativni operateri u fiksnoj telefoniji imaju 175.000 korisnika, dakle, nešto malo iznad deset posto tržišta fiksne telefonije.

Iako posljednjih dana slika telekom tržišta u Hrvatskoj izgleda prilično tmurno jer je najveći nacionalni telekom operater T-Hrvatski telekom preuzeo najvećeg alternativnog internet providera IskonInternet (koji pruža i usluge fiksne telefonije poslovnim korisnicima) i povećao svoju koncentraciju, ipak ovi posljednji podaci pokazuju određenu značajnu dinamiku.

Primjerice, u Austriji je nakon liberalizacije bilo potrebno dvije godine da alternativni operateri uzmu pet posto tržišta. Iako se korisnicima čini sporo, iako novi operateri još muče muke s regulativom i vode rat s HT-om oko najma infrastrukture, stvar se značajno pomakla. U ovom trenutku, mjesečno ukupno 20.000 korisnika prebacuje svoj broj kod alternativnih ili prelaze direktno na njihove mreže. Možda je najbolja ilustracija pozitivnog pomaka poslovna priča Optime telekoma, najvećeg alternativnog davatelja usluga fiksne telefonije. Optima sada mjesečno priključuje 12.000 novih korisnika, a u veljači je broj iznosio čak 15.000, čime su Optimine ruke bile pune posla, više od toga ne bi mogli ni prihvatiti.

- Trenutno imamo 104.000 korisnika, od toga je 4000 u obrtima, malim i srednjim tvrtkama, a čak 300 tvrtki prešlo je direktno na Optiminu mrežu - kažu u Optimi čiji je tržišni udio trenutno oko sedam posto, a do konca godine voljeli bi zauzeti i značajnih 15 posto.

Zasad liberalizaciju tržišta fiksne telefonije najbolje osjete poslovni korisnici jer su se operateri njima prvo okrenuli, oni donose značajno više novca i pomažu alternativnim operaterima da stanu na noge. U drugom valu liberalizacije koji bi uskoro trebao uslijediti, nove usluge po još povoljnijim cijenama trebale bi doći i do većine rezidencijalnih korisnika. Uz već prilično snažnu Optimu, na tržištu je i manji Portus (H1), sve značajnije će tu biti prisutan i VIPnet, a za očekivati je kako će i Metronet (koji zasad opslužuje poslovne korisnike u velikim gradovima) uskoro u nekakvo partnerstvo s mobilnim operaterom Tele2 koji inače u Europi dobar dio svog poslovanja ima i u fiksnim mrežama. U Hrvatskoj pak Metronet i Tele2 imaju zajedničke suvlasnike okupljene oko private equity fonda Quaestus. Uz ove krupne igrače, na tržištu se pojavljuje cijeli niz malih koji će također pomalo stasati. Primjerice, Amis je već prvi među njima ponudio uslugu fiksne telefonije na području cijele zemlje.

Podaci iz HT-a nešto su drukčiji, jer oni vide samo broj odlazaka, dok alternativni operateri priključuju nove korisnike i neovisno o odlasku iz HT-a.

- Do sada je osam posto korisnika T-Comovih usluga fiksne telefonije prešlo drugim operatorima (oko 125 tisuća), a ritam prelaska je oko 10 tisuća korisnika mjesečno. Premda je za nas svaki korisnik važan, prelazak korisnika drugim operatorima smatramo regularnom posljedicom liberalizacije i time za nas ova situacija nije iznenađujuća. Europska iskustva govore da tri godine nakon početka liberalizacije telekom tržišta alternativni operatori steknu 12 do 30 posto tržišta - kažu u T-HT-u.