Slobodna Dalmacija: 18. 06. 2006.

NIČIJA ZEMLJA SPOR VEZAN ZA UKNJIŽBU PRAVA VLASNIŠTVA NAD NEKRETNINAMA NA OTOKU NA DOMAK DUBROVNIKA

Štrok tuži državu ZBOG JAKLJANA

PLATI PA SE ŽALI Tužba protiv RH dio je zakonske procedure kojom hrvatska hotelijerska kompanija želi do kraja provesti i regulirati kupnju bivšeg dječjeg odmarališta, za koji je lani u Beogradu platila šest milijuna eura

Piše: Kate ŠUTALO

Ako Državno odvjetništvo ne prihvati prijedlog o mirnom rješenju spora vezanom za uknjižbu prava vlasništva nad nekretninama na otoku Jakljanu, na domak Dubrovnika, Jadranski luksuzni hoteli Gorana Štroka pokrenut će sudski spor protiv Republike Hrvatske.

— Jadranski luksuzni hoteli su u postupku rješavanja imovinsko-pravnih odnosa vezanih uz kupljene nekretnine na otoku Jakljanu, te su nadležnom državnom odvjetništvu dostavili prijedlog za mirno rješenje spora sukladno Zakonu o parničnom postupku — ističe glasnogovornica kompanije Nikolina Vicelić. U JLH nisu željeli komentirati pravni postupak koji je u tijeku.

Tužba protiv RH dio je zakonske procedure kako bi hrvatska hotelijerska kompanija do kraja provela i regulirala kupnju bivšeg dječjeg odmarališta na otoku Jakljanu. Te su objekte JLH kupili nakon javnog natječaja kojega je lani raspisala Direkcija za imovinu Republike Srbije odredivši početnu cijenu u iznosu 3.466.601,12 eura. Predstavnici kompanije su u Beogradu 25. kolovoza prošle godine potpisali kupoprodajni ugovor, obvezavši se u roku 30 dana isplatiti ugovornu cijenu u iznosu šest milijuna eura, što je, navode, i učinjeno.

Pravosuđe ne priznaje kupoprodaju

Međutim, hrvatsko pravosuđe trenutačno ne može prihvatiti tu kupoprodaju, odnosno uknjižiti Štrokovu kompaniju kao novog vlasnika. U Hrvatskoj je na snazi Zakon o zabrani raspolaganja i preuzimanja sredstava određenih pravnih osoba na teritoriju RH, prema kojemu pravne osobe iz sada već bivše SiCG nemaju pravo raspolagati s nekretninama u RH na kojima imaju upisano pravo korištenja. Kako objašnjavaju u Ministarstvu vanjskih poslova RH, pitanje imovinskopravnih odnosa na imovini pravnih osoba koja je bila u društvenom vlasništvu i nalazi se na teritoriju RH ili bivše SiCG rješavat će se u skladu s načelima iz Aneksa G Ugovora o pitanjima sukcesije.

Različita tumačenja

Hrvatski premijer Ivo Sanader lani je prodaju Jakljana nazvao jednostranim potezom Srbije koji nije u duhu suradnje i koji je protivan izjavi koju je 15. studenog 2004. godine potpisao s tadašnjim predsjednikom SiCG Svetozarom Marovićem, a koja se odnosi na sklapanje odgovarajućih ugovora o uređenju imovinskopravnih odnosa.

S druge stranu, prodaju iz Beograda opravdavaju Aneksom G Sporazuma o sukcesiji. Tim je aktom određeno da privatno vlasništvo i stečena prava građana ili drugih pravnih osoba bivše SFRJ budu zaštićena od države sukcesora. U skladu s odredbama Sporazuma određeno je da prava na pokretnu i nepokretnu imovinu koja se nalazi na teritoriju države sukcesora i na koji su građani ili druge pravne osobe iz bivše SFRJ imale pravo na dan 31. prosinca 1990. budu priznata, zaštićena i vraćena u prvobitno stanje od te države, a u skladu s utvrđenim standardima i normama međunarodnog prava i to nezavisno od nacionalnosti, državljanstva, boravišta ili prebivališta tih osoba.

Iz beogradske Direkcije za imovinu Republike Srbije su najavljivali kako je prodaja nekretnina na otoku Jakljanu početak procedure u kojoj će Republika Srbija prodati svoje nekretnine na području Hrvatske.

Ekskluzivni turizam

Dječje odmaralište na Jakljanu izgrađeno je šezdesetih godina prošloga stoljeća, a do početka devedesetih godina koristio ga je Centar dječjih ljetovališta i oporavilišta grada Beograda. Odlukom hrvatske Vlade nekretnima je više od deset godina gospodarila Udruga Međunarodno kumstvo djetetu Herceg-Bosne iz Širokog Brijega koju vodi fra Jozo Zovko, a koja se i bila javila na lanjski natječaj. Iz JLH su najavljivali planove za projekt Jakljan koji vide kao potpuno novi vid ekskluzivne turističke ponude na dubrovačkom području.