Slobodna Dalmacija: 17. 06. 2006.

CARLA SE POVLAČI - PREKINUT POSTUPAK ZA ŠEŠELJA, MARGETIĆA I KRIŽIĆA

Haag odustao od tri novinara, suđenje samo Josipu Joviću

BEZ OBRAZLOŽENJA Tužiteljstvo je pod sve većim pritiskom suda za sužavanjem broja optužnica i za povećanjem učinkovitosti — stoji u priopćenju Carle del Ponte o odustajanju od daljnjeg postupka, ali se ne navodi zašto isto pravilo ne vrijedi i za Jovića

ZAGREB/HAAG - Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte odustala je od kaznenog progona trojice hrvatskih novinara Stjepana Šešelja, Domagoja Margetića i Marijana Križića kako bi smanjila broj optužnica i poboljšala učinkovitost rada Haaškog suda. Šešelja, Margetića i Križića, izdavača i dvojicu bivših glavnih urednika tjednika "Hrvatsko slovo", teretilo se da su u prosincu 2004. objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Za kazneno djelo nepoštovanja suda ostaje, međutim, optužen Josip Jović, koji je taj isti transkript objavio u prosincu 2000. u "Slobodnoj Dalmaciji".

Jović jučer nije smatrao potrebnim komentirati vijest o odbacivanju optužnice protiv ove trojice novinara kazavši nam samo da je o svom slučaju i uopće o tim optužnicama već uglavnom iznio svoje ocjene i stavove.

— Tužiteljstvo je pod sve većim pritiskom suda za sužavanjem broja optužnica i za povećanjem učinkovitosti. Stoga sam odlučila iskoristiti svoje diskrecijsko pravo i odustati od daljnjeg progona Šešelja, Križića i Margetića u interesu pravde i ekonomičnosti suđenja — stoji u priopćenju Carle del Ponte. Nakon ovakve odluke Carle del Ponte ostaje velika dvojba i otvoreno pitanje: kako principijelno obraniti stav o odbacivanju optužnice protiv jednih, a držati se optužnica i izrečenih nepravomoćnih presuda protiv drugih hrvatskih novinara?

Šenol SELIMOVIĆ

Margetić: Del Ponte morala odustati

Domagoj Margetić je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da je protiv njega odbačena optužnica kao neutemeljena.

- O tome sam noćas dobio potvrđenu informaciju od kolega iz France pressa, a prije dva sata su mi to javili i iz Reportera bez granica - kazao nam je jučer Margetić.

Margetić nam je nadalje izjavio da je prije dva dana imao u Parizu razgovor s tajnikom Reportera bez granica Robertom Menardom, a ta ugledna udruga je izvršila ozbiljan utjecaj pred kojim je Carla del Ponte morala odustati. Predstavka o tužbama Haaga protiv hrvatskih novinara, dodao je Margetić, uručena je i veleposlanicima zemalja pri UN-u, s ciljem preispitivanja uloge i ponašanja Haaškog suda pred Vijećem sigurnosti.