Večernji list: 19. 06. 2006.

Vijeće za građanski nadzor nikad nije izvijestilo o svome radu

Tajne službe: Lučin traži nadzor koji je sprječavao kao ministar

Autor: Tanja Božić

Sedmeročlano vijeće za građanski nadzor obavještajnih agencija tijekom prošle godine obavilo je čak desetak izvanrednih nadzora u Protuobavještajnoj agenciji, a 2004. godine i dvostruko više, no o rezultatima nadzora nikad nije izvijestilo javnost.  Vijeće, doznaje Večernjak, i njegovih sedam članova koji za svoj angažman primaju naknadu, nisu čak obavijestili javnost da nijedan od izvanrednih nadzora koji su obavili nije pokazao kršenje zakona.

Kršenje ovlasti

Uzmemo li u obzir da bi Vijeće za građanski nadzor trebalo biti glavna spona između građana i obavještajne zajednice te njihov korektiv, donekle je jasnije zbog čega je izglasavanje Zakona podiglo na noge najjaču oporbenu stranku  SDP. No pritom je zaboravljeno da je Šime Lučin, SDP-ov adut koji argumentira manjkav mehanizam nadzora rada Agencije i zagovara jačanje građanskog nadzora, pune tri godine imao mogućnost da zakon promijeni, ili barem poštuje.

Podsjetimo, Lučin je 2000. godine kao ministar unutarnjih poslova bio odgovoran i za protuobavještajnu agenciju, tadašnji SZUP kojim je šefovao njegov pomoćnik Franjo Turek. Lučin je tada, a na Turekovo traženje, svjesno prekršio svoje ovlasti i zakon zabranivši izvandredni stručni nadzor u SZUP-u.

Kaznena prijava

Nakon njegova odlaska iz MUP-a, protiv njegova pomoćnika Tureka podnesena je kaznena prijava zbog neovlaštenog prisluškivanja koje je, stoji u prijavi, provodio 2001. godine, upravo u vrijeme kad je javnost bila zagušena multipliciranim dosjeima koji su, tvrdili su tada Lučin i njegovi suradnici, postojali o građanima do 2000. godine.

Očekivati je, prihvati li se Zakon o sigurnosnim službama, da oporba  dakle SDP  dobije svog čovjeka na čelu parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost, a ta će dužnost, nema dvojbe, pripasti Šimi Lučinu. Upravo bi Lučin s čela Odbora većim ovlastima trebao poticati nadzore nad službama, i građanske, u sklopu Vijeća koje ni o čemu nikoga ne izvještava, i stručne koje je sam sprječavao, a da za to nikad nije kazneno odgovarao.

Šime Lučin: Progovorit ću čim mi dopuste

  Ulazak nadzorne službe UNS-a u SZUP 2000. godine priča je o kojoj ne mogu javno govoriti jer, a to sam već rekao, još sam uvijek vezan obvezom čuvanja službene tajne. Neka me oslobode obveze čuvanja tajne i, dapače, rado ću o njoj progovoriti. Imao bih što reći. Predsjednik Odbora Jarnjak više mi je puta spomenuo taj primjer i upravo zato bih i osobno želio o tome progovoriti. Znam da se taj slučaj ne bi izvlačio kad bi SDP glasovao za zakon rekao je Lučin te dodao da ga nitko ne drži u reketu jer, kaže, nema zbog čega. SDP će ustrajati na svojim amandmanima, među kojima će biti i onaj o ovlastima agenata za pretraživanje baze podataka bez odobrenja ravnatelja te definiranje nadzora i primjena tajnih mjera nad pravnim osobama.