Glas Istre: 18. 06. 2006.

KADROVI VLADAJUĆE STRANKE BEZ ODGOVARAJUĆE KVALIFIKACIJE DOBIVAJU POSAO U KARAMARKOVOJ SLUŽBI

HDZ premrežio POA-u obiteljskim vezama

Zanimljive agente POA je pronašla u Rijeci, gdje je načelnik službe Nikola Mandekić zaposlio svoju sestru, a isto »špijunsko uhljebljenje« našao je i sin Olivera Kocijana, jednog od čelnika Jadrolinije, kojeg je agencija prisluškivala

Piše: Ladislav TOMIČIĆ

ZAGREB - Nakon napisa u novinama o Protuobavještajnoj agenciji u Zadru, gdje su zaposleni Andrijana Barišić, kći HDZ-ovog visokog dužnosnika i bliskog prijatelja premijera Ive Sanadera, Mauricio Perović, blizak prijatelj ministra Božidara Kalmete i nekoliko osoba iz rodnog sela čelnika POA-e Tomislava Karamarka, nezadovoljni djelatnici službe na više političkih i novinskih adresa poslali su pisma u kojima se razotkriva niz novih, kontroverznih kadrovskih rješenja obavještajne agencije.

Prema insajderskim informacijama, čiju nam je vjerodostojnost potvrdilo nekoliko osoba bliskih obavještajnom sustavu, prije izvjesnog vremena u špijunsku službu su, između ostalih, pripušteni predsjednik Mladeži HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Petar Posilović, po zanimanju kvalificirani pekar, te Ivana Mladineo, kći ravnatelja Porezne uprave i dugogodišnje stranačke uzdanice HDZ-a Ivice Mladinea.

Posilović je, tvrde naši izvori, zaposlen na preporuku visokog HDZ-ovog dužnosnika (podaci poznati redakciji), a zaposlio ga je načelnik varaždinske podružnice POA-e Dinko Horvat koji se svojevremeno nalazio pod istragom zbog većeg broja slučajeva nezakonitog prisluškivanja.

Bivši svećenik postao agent

Zanimljive agente POA je pronašla i u Rijeci, gdje je načelnik službe Nikola Mandekić zaposlio svoju sestru Metku Vešljigaj, a isto »špijunsko uhljebljenje« našao je i sin Olivera Kocijana, jednog od čelnika Jadrolinije, kojeg je agencija svojevremeno obrađivala, točnije prisluškivala njegove telefonske razgovore jer je protestirao zbog imenovanja varaždinskog šefa službe, spomenutog Dinka Horvata.

Posebno »kvalificirane« agente služba je pronašla u Splitu, gdje je bez ikakvog staža i iskustva jedan od visokorangiranih djelatnika agencijskog centra postao Mislav Korljan, bivši predsjednik Mladeži HDZ-a. Splitski centar službe uhljebljenje je također osigurao i Mariju Odaku, bratu HDZ-ovog predsjednika Skupštine Šibensko-kninske županije Josipa Odaka.

Po običaju, ništa manje kontroverzna politika zapošljavanja nije se vodila ni u zagrebačkom centru Karamarkove agencije: ondje je, tvrde nezadovoljni djelatnici službe, zaposlen Dušan Brečić, bivši svećenik rodom iz sela Desne kraj Metkovića. Zanimljivo, u istom selu rođen je i visoki HDZ-ov dužnosnik Luka Bebić, te nezadovoljnici spekuliraju da je upravo na Bebićevu preporuku bivši svećenik pretvoren u špijuna. U zagrebačkoj centrali zaposleno je još nekoliko ljudi od povjerenja kao što su Branko Brletić, bivši vozač HDZ-ovog ministra pravosuđa u sjeni Miroslava Šeparovića, te Marija Brajko, rođena sestra ravnatelja Obavještajne agencije Veselka Grubišića.

Novopečeni agent od 60 godina

Kao šećer na kraju ostavili smo informaciju već objavljenu u jednom dijelu medija: u Protuobavještajnoj agenciji posao je dobio i Darko Goetlicher, kojeg s ravnateljem POA-e Tomislavom Karamarkom veže dvostruko kumstvo. Najprije je Karamarko bio krizmani kum Goetlicherovom djetetu, da bi blisko prijateljstvo bilo okrunjeno i Goetlicherovim vjenčanim kumstvom »velikom meštru svih agenata«. Novopečeni agent, star oko 60 godina, ranije je radio u Kosoričinom ministarstvu, da bi početkom prošle godine postao djelatnik u analitičkom odjelu POA-e. Na ovom mjestu treba podsjetiti na svojedobne Karamarkove izjave da će u agenciji zapošljavati samo mlade kompjutorske stručnjake koji poznaju najmanje dva svjetska jezika.

Karamarko je nedavno izjavio da će zapošljavati samo mlade kompjutorske stručnjake

Mauriciju Peroviću Kalmeta u upitniku

Nakon napisa o zaposlenju Mauricija Perovića sa srednjom stručnom spremom u POA-i, za kojeg su naši izvori ustvrdili da je blizak prijatelj i kum Božidara Kalmete, najmoćniji zadarski političar demantirao je kumstvo s Perovićem, kao i vezu s njegovim zaposlenjem u službi. Zbog nedostupnosti crkvene arhive krizmeno kumstvo zadarskog dvojca, nažalost, još uvijek nismo uspjeli dokazati, ali bude li volje u Protuobavještajnoj agenciji - Kalmetina veza s Perovićevim zaposlenjem lako bi se mogla utvrditi.

Pri zapošljavanju u službi, naime, kandidati u kadrovski upitnik moraju upisati jednu osobu iz javnog ili političkog života koja može dati preporuku o njihovoj lojalnosti i vjerodostojnosti. Dok su mladi aplikanti u upitnik upisivali imena svojih profesora s fakulteta, Mauricio Perović u upitnik je upisao ime i prezime ministra Božidara Kalmete, informiraju naši izvori iz zadarske podružnice POA-e. Vezano uz Perovića, zanimljivo je da je on na posao primljen u Zadru, a vodi se kao djelatnik »šibenske ispostave« Protuobavještajne agencije.