Večernji list: 20. 06. 2006.

Amerika pooštrila sankcije protiv Lukašenka

SAD su odlučile pooštriti sankcije proitv bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka nakon što se većina zapadnih vlada složila da su posljendji izbori, održani u ožujku u toj zemlji, bili namješteni. Sva Lukašenkova imovina u SAD-u je zamrznuta, a svim je građanima Amerike zabranjeno poslovati s kontroverznim predsjednikom.

Sankcije, koje su na snagu stupile u dogovoru s Europskom unijom, osim Lukašenka, pogađaju i još devet njegovih najbližih suradnika u Vladi.

Još je prošlog mjeseca Lukašenku zabranjeno putovanje u SAD te u sve zemlje Europske unije, a najnovije sankcije stupile su na snagu jučer, po hitnoj proceduri koju je naredio američki predsjednik George Bush.

(A.Be.)

Bish prijeti jačim sankcijama Iranu

  "Iran će se suočiti s još težim sankcijama ukoliko ne odustane od svog nuklearnog programa", upozorio je Geroge Bush nakon što ga je bivši UN-ov inspektor za naoružanje izvijestio da bi, ako nastavi program ovim tempom, Iran u roku od pet godina mogao proizvesti atomsku bombu. Bush je pozvaop Iran da prihvati paket mjera koje su mu predložene od strane zapadnih zemalja.