Večernji list: 20. 06. 2006.

ICTY Poznati splitski novinar tražit će, zbog toga što je njegova supruga slomila nogu, odgodu dolaska na Haaški sud

Jović dobio poziv suda za glavnu raspravu

Autor: Anita MALENICA

Novinar Josip Jović dobio je poziv suda u Haagu da se 3. srpnja pojavi na glavnoj raspravi zbog otkrivanja imena zaštićenog svjedoka iako je tužiteljstvo prije nekoliko dana odustalo od progona novinara Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja i Marijana Križića koji su se teretili za isti krimen.

– Tražit ću odgodu rasprave. Moja supruga slomila je nogu i moram se brinuti o njoj – kazao je za Večernjak Josip Jović. Drži da za nastavak postupka nema opravdanja. Jedino logično objašnjenje jest da je riječ o političkom dogovoru glavne haaške tužiteljice i vlasti u Zagrebu. Kolege protiv kojih je obustavljen proces, što pozdravljam kao razumnu odluku, ne pišu, a ja sam i dalje kritičan u svojim tekstovima – tvrdi Jović.

– Ako tužiteljica tvrdi da je u slučaju kolega odustala od tužbe zbog ekonomičnosti postupka, ne vidim logiku zašto to nije učinila i u mom slučaju – kaže Jović i dodaje kako nije kasno da to tužiteljica naknadno učini.

Njegov odvjetnik Vjekoslav Krsnik kaže da će zahtijevati objašnjenje zašto tužiteljica i u Jovićevu slučaju nije odustala od optužbe. – Haaško tužiteljstvo može raditi što hoće jer nema nikoga tko nadzire rad Carle del Ponte – tvrdi Krsnik i dodaje da u povijesti nitko nije imao takvu moć kao ona. – Ne znam kojim će razlozima opravdati svoj postupak prema Joviću osim dogovorom s pojedinim interesnim grupama u RH – kaže Krsnik.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski tvrdi da tužiteljica ima diskrecijsko pravo odlučivati kada će dići ili odustati od optužnice. – Mislim da nije uopće trebala podizati optužnicu protiv novinara, a štetu je djelomično ublažila odustajanjem od optužnice protiv trojice novinara i ne vidim razlog zašto ne bi odustala od optužbe i protiv Josipa Jovića – kaže Puhovski.