Vjesnik: 20. 06. 2006.

BiH još treba jakog međunarodnog upravitelja

SDA upozorava na zahtjeve o referendumu za odcjepljenje RS i obnavljanje specijalnih odnosa RS sa Srbijom

SARAJEVO (Od Vjesnikova dopisnika) - Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i član državnoga Predsjedništva BiH rekao je da su prilike u zemlji toliko radikalizirane da ima dovoljno razloga za ozbiljnu zabrinutost. »Događanja u regiji također utječu na prilike u našoj zemlji. Riječ je o nezavisnosti Crne Gore te predstojeća odluka o statusu Kosova.

Refleksija na te procese bile su izjave o mogućem referendumu za odcjepljenje Republike Srpske (RS), obnavljanju specijalnih odnosa entiteta RS sa Srbijom itd. Blokade u raspodjeli prihoda od indirektnog oporezivanja i provođenja Sporazuma o reformi policije koje dolaze iz RS logičan su slijed aktivnosti prema destabilizaciji stanja u BiH. Ovakvom razvoju događaja pogoduje neusvajanje amandmana na Ustav BiH i radikalizacija prilika. Tome treba dodati namjeru međunarodne zajednice da umjesto visokog predstavnika imenuje specijalnog predstavnika EU-a i ukine bonnske ovlasti«, rekao je Tihić na sjednici Glavnog odbora SDA u Tuzli.

Tihić, ali i neki drugi bošnjački političari očito su jako zabrinuti najavom da će visoki međunarodni predstavnik, a tu dužnost sada obnaša Christian Schwarz-Schilling, izgubiti ovlasti da nameće zakone u BiH i smjenjuje izabrane političare. Tranzicija postojećeg Ureda visokog predstavnika u Ured specijalnog predstavnika EU (čija bi uloga bila tek praćenje reformi i pružanje pomoći BiH na putu prema Europskoj uniji) trebala bi biti jedna od središnjih tema sastanka Vijeća za provedbu mira u Sarajevu, 22. i 23. lipnja.

Međutim, neki misle da bi BiH bez nazočnosti međunarodne zajednice vrlo brzo ponovno došla na rub rata. A dok Bošnjaci strahuju od odlaska visokog predstavnika, vodeći srpski političari u BiH imaju posve drugačije mišljenje. Tako je ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić rekao: »Najave transformacije Ureda visokog predstavnika su jedino što je dobro za BiH, a oni koji se toga plaše očito se boje prihvatiti realnosti političkog života u Bosni i hercegovini«.

Alenko Zornija