Vjesnik: 20. 06. 2006.

Kosovo: Washington preuzima inicijativu

Washington naručio izradu planova strateškog razvoja Kosova u narednih pet i deset godina

BEOGRAD (Od Vjesnikova dopisnika) - Sjednica Vijeća sigurnosti UN posvećena tijeku pregovora o budućem statusu Kosova, koja je održana u ponedeljak u New Yorku, izazvala je brojne reakcije u Srbiji i na Kosovu. Opći je dojam da UN nije zadovoljan napretkom u ispunjavanju standarda, ali da se ozbiljno razmišlja o donošenju nove rezolucije vezane za status bivše srpske pokrajine.

Ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Drašković ocijenio je da razvoj događaja ukazuje na to da će uskoro doći do promjena u statusu Kosova.

On je, po povratku iz Ženeve, gdje je govorio na osnivačkoj sjednici Vijeća za ljudska prava UN, rekao da mu je nekoliko šefova stranih izaslanstava skrenulo pažnju da su konzultacije o novoj rezoluciji na East Riveru u poodmakloj fazi.

Premijer Koštunica je u nedelju upozorio na brojne uvjete međunarodne zajednice, vjerojatno ne bez razloga, a predsjednik Srbije Boris Tadić rekao je da Beograd ne može pristati na rješenja koja bi ugrozila stabilnost regije.

Istovrijemeno, na Kosovu postoji osjećaj da će se vrlo brzo nešto značajno dogoditi. Amerikanci, od kojih mnogo ovisi u procesu priprema teksta nove rezolucije, organizirali su da i predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Agim Çeku budu u Washingtonu početkom tjedna. Dvojica najviših dužnosnika, koji su izabrani početkom godine, imali su susrete na visokoj razini u State Departmentu i Kongresu.

Çeku je u ponedeljak govorio i na sjednici Vijeća sigurnosti. Od susreta pokojnog predsjednika Kosova Ibrahima Rugove s predsjednikom Georgeom W. Bushom, nijedan kosovski dužnosnik nije dobio takav tretman u SAD. Amerika se, prema rječima veleposlanika Johna Boltona, šefa misije SAD pri UN, »priprema za buduće rješenje za Kosovo, koje bi lako moglo biti neovisnost«. Na kojem su stupnju te pripreme najbolje govori činjenica da Busheva administracija, preko Vijeća za međunarodne odnose i Instituta za mir, radi projekcije strateškog razvoja Kosova u narednih pet i deset godina, te procesa približavanja euroatlantskim integracijama. Prvi stupanj bilo bi stvaranje oružanih snaga neovisnog Kosova i pristup Prištine Jadransko-jonskoj inicijativi. Posjetom Sejdiua i Çekua, Sjedinjene Države žele poslati jasnu poruku da se rješenje budućeg statusa Kosova nalazi na američkoj listi prioriteta.

Bojan al Pinto-Brkić