Jutarnji list: 20. 06. 2006.

Rupel: Bijela knjiga nije diplomatska akcija

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da je Bijela knjiga o slovensko-hrvatskoj granici namijenjena u prvom redu slovenskoj javnosti, ali da će biti zanimljiva i za hrvatsku politiku premda ne predstavlja neku novu inicijativu sa slovenske strane.

"Ta zbirka dokumenata namijenjena je u prvom redu slovenskoj javnosti jer se o granici kod kuće nije dobro svađati, ali nudi i početak novog dijaloga s Hrvatskom", rekao je Rupel jučer navečer za emisiju "Odmevi" Televizije Slovenija o zbirci dokumenata koju je istog dana prezentiralo slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

U toj se knjizi, prema Rupelovim riječima, navode slovenski argumenti da je Slovenija u vrijeme prije osamostaljenja kontrolirala cijeli Piranski zaljev, imala izlaz na otvoreno more, izvršavala vlast na 113 hektara južno od rijeke Dragonje te da je Hrvatska jednostranim koracima nakon osamostaljenja mijenjala stanje zatečeno na dan osamostaljenja.

Na pitanje slijedi li nakon Bijele knjige nova diplomatska akcija Ljubljane, Rupel je rekao da ne slijedi.

"O izdavanju Bijele knjige odlučili smo se prije pola godine i ona malo kasni. S Hrvatskom smo jednu fazu pregovora završili sporazumom Drnovšek - Račan, onda su bili izbori u Sloveniji, ova vlada krenula je iznova. Lani smo s Hrvatskom zaključili brijunski sporazum o izbjegavanju incidenata, no budući da se to malo zakompliciralo, odlučili smo dati ove dokumente na stol. Oni su namijenjeni našoj javnosti, a očekujemo da će izazvati i pažnju u Hrvatskoj", rekao je Rupel.

Komentirajući izjavu hrvatskog premijera Sanadera o Bijeloj knjizi, Rupel je rekao da je Hrvatska sklonija da se pitanje granice riješi arbitražom, dok Slovenija misli drukčije.

"Hrvatska bi se arbitražom htjela riješiti tereta koji će joj to (granično pitanje) predstavljati u pregovorima s Europskom unijom. Mi, sasvim suprotno, vjerujemo da je vrijeme pregovora Hrvatske s EU-om idealno vrijeme da se to pitanje riješi", rekao je Rupel. (H)