Jutarnji list: 20. 06. 2006.

‘Ne zakidajte Italiju u kupnji nekretnina’

Piše: Inoslav Bešker

“Ne razumijem zašto samo Nijemci smiju kupovati hrvatske kuće“, rekao je talijanski vicepremijer i ministar vanjskih poslova Massimo D’Alema na jučerašnjoj konferenciji za novinare u rimskoj Stampi Esteri, udruzi stranih novinara u Italiji.

Odgovarajući hoće li njegova Vlada mijenjati uvjete za primanje Hrvatske u Evropsku uniju ili će, kao i prethodna, insistirati na otvaranju tržišta nekretnina, D’Alema je rekao: “Zahtjev da tržište bude otvoreno nije ni desničarski ni ljevičarski“, nego je riječ o nacionalnom interesu Italije da njezini građani ne budu diskriminirani spram drugih građana Europske unije. “Očekujemo da se to riješi na bazi zdrava razuma“, naglasio je D’Alema. On nije spomenuo ni povrat nekretnina oduzetih talijanskim državljanima, ni ribolovno-ekološki pojas, iako mu je i to spomenuto u pitanju, iz čega se posredno može zaključiti da novom šefu talijanske diplomacije i bivšemu dvostrukom premijeru ta pitanja nisu bitna.

Prioritet vlade Italije

“Favorizirat ćemo primanje Hrvatske u Europsku uniju, kao što smo bili u prvom redu kada je trebalo primiti Sloveniju“, najavio je D’Alema angažman talijanske diplomacije glede Hrvatske.

Talijanski ministar se više puta vraćao na balkanska pitanja. Po njemu treba nastaviti proces širenja Evropske unije, a prioritet je Balkan, što D’Alema naziva “misijom talijanske vanjske politike“.

Već dogodine u Uniju ulaze, “nadamo se, Bugarska i Rumunjska, a sa Hrvatskom su već otvoreni pregovori“. “Zapadni Balkan ne smije ostati otok unutar ujedinjene Evrope“, pa će evrointegriranje tog prostora biti jedan od prioriteta talijanske vanjske politike. On najavljuje da će se Italija osobito starati za Crnu Goru, kao prvu susjedu, te da želi spram nje primjenjivati istu politiku kao i spram Albanije. Italija je, naime, u Albaniji financirala i organizirala preobrazbu sustava javne sigurnosti, ali i dosad je i Crnoj Gori slala pomoć koja je praktički nadomjestila zaradu od prethodnoga državno pokrivenog krijumčarenja.

Deblokada pat-situacije

D’Alema ocjenjuje da još nije završen proces dezintegracije nekadašnje Jugoslavije, da se još ne vidi kakav će biti suživot na tom prostoru, koliko će slobodan biti protok robe i ljudi - a potrebno je da i među novonastalim državama ti odnosi zadovolje standarde Europske unije.

Središnje je pitanje Srbije, smatra D’Alema, koji se na nju više puta navraćao. Srbija mora uspostaviti punu suradnju s Haaškim sudištem, “udovoljiti istim uvjetima kojima je udovoljila i Hrvatska, ništa više“, “jer su nedopustivi dvostruki standardi“, kaže D’Alema. Srbiji treba otvoriti evropske perspektive, pa i zato da se indirektno ne pruža podrška nacionalističkim ekstremistima, ali ponajviše stoga što “bez aktivnog sudjelovanja Srbije nema stabilnosti“ na Balkanu.

Talijanski vicepremijer očekuje da će se pat-situacija oko Europskog ustava moći deblokirati tek poslije francuskih izbora, uz reviziju teksta Ustava. “Italija ima konkretnih prijedloga, a najvažnije ih je ne iznijeti u javnost prije vremena“, narugao se D’Alema. U međuvremenu, u središtu pozornosti EU ostaju zajednička energetska politika, suzbijanje terorizma, te problem imigracije i odnosa s Afrikom.

‘Djeca odlučuju hoću li u Hrvatsku na odmor’

“Hrvatska je prekrasna!”, sažeo je D’Alema svoje dojmove s lanjskoga jedriličarskog krstarenja dalmatinskim akvatorijem. “Hoćete li i ove godine kao ministar jedriti po Dalmaciji kao što ste lani?”, pitao je talijanskog vicepremijera i predsjednika Lijevih demokrata dopisnik Nove tv Silvije Tomašević. “Jedriti hoću, ali kamo - ne znam. To odlučuje moje dvije obitelji, prvenstveno oni mlađi”, objasnio je D’Alema. Dodao je da se i lani jedrio po Balkanu, ali je samo za Hrvatsku rekao da je prekrasna.