Slobodna Dalmacija: 20. 06. 2006.

DJECA REVOLUCIJE - FEDERALNI ANTIFAŠISTI "RATUJU" PROTIV SRPSKIH SUBNOROVACA

Nova bitka na Sutjesci

Dva spomen-obeliska, 19-metarske kamene gromade, i dalje stoje jedan nasuprot drugom. Kao da simboliziraju dva antifašistička bloka, koji su zauzeli busiju, jedan protiv drugoga. Kao da Sutjeska više ne huči? Umuknula je od ljudske huke, buke i bruke

U parku Tjentište, pored rijeke malena toka, ali i danas velike simbolike - Sutjeske, ponovno se vode bitke. Ne kao one u svibnju i lipnju 1943. godine, kada se prema partizanskoj faktografiji 19.000 boraca NOR-a tuklo sa 127.000 fašista i njihovih kvislinga, već verbalne, između federalnih i republičkih antifašista.

Prvo su 11. lipnja pripadnici SUBNOAR-a BiH, s Jurom Galićem na čelu, proslavili 63. obljetnicu bitke na Sutjesci. Glavni hit bila je pjesma "Što to huči Sutjeska, krv pliva po njoj", ali i riječi federalnih i ostalih antifašista, da oni neće slaviti obljetnicu bitke s "onima koji guraju četnike među antifašiste". Čak se oglasio i Ljubo Sekulić, potpredsjednik SUBNOR-a Crne Gore, gromoglasnom izjavom "Mi smo Crnogorci, nijesmo Ravnogorci".

Tjedan dana kasnije 17. lipnja potpuno je drugačija slika. Proslavu je organizirao SUBNOR RS-a i njegovi sateliti, uz razvijene zastave Republike Srpske, bivše SFRJ, ali i jedne, statistike radi, zastave BiH. Glavni govornici na boračkoj fešti bili su Milorad Dodik i Mladen Ivanić, koji su više slavili Republiku Srpsku nego partizansku Sutjesku.

Što je Sutjeska danas prosječnom građaninu Bosne i Hercegovine? Za mene zemljopisni i povijesno-mitološki pojam, koji zavrjeđuje spomen u svim enciklopedijama i povijesnim prikazima Drugoga svjetskoga rata. Pribrano i objektivno, lišeno patetike i partizanske mitomanije, kako dolikuje tacitovskom pisanju povijesti "Sine ira et studio".

Smatram da su ovogodišnje proslave bitke na Sutjesci promašile svoj cilj. Bile su nalik dernecima na ledini, gdje se blatom nabacivalo na protivnika, ma kako to blato bilo upakirano u antifašistički celofan. Možda su bliže u ceremonijalnom smislu sutješkim idealima bili federalni antifašisti i njihovi kompartijci nego srpskorepublički SUBNOR-ovci i njihovi ideosljedbenici.

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik i ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić uzvikivali su nacionalne budnice u slavu svoje Republike, ma kako ona bila daleko od ideala antifašizma i NOR-a.

Mir kostima 3300 poginulih partizana u kosturnici na Sutjesci tako je pomućen. Dva spomen-obeliska, 19-metarske kamene gromade, čiji je autor Miodrag Živković iz Beograda, i dalje stoje čvrsto jedan nasuprot drugom. Kao da simboliziraju dva antifašistička bloka, koji su zauzeli busiju, jedan protiv drugoga. Kao da Sutjeske više ne huči? Umuknula je od ljudske huke, buke i bruke.

Radoslav DODIG