Glas Istre: 21. 06. 2006.

U ZAVRŠNOJ FAZI PRODAJA HRVATSKE FARMACEUTSKE KOMPANIJE

Idućeg tjedna objava potencijalnih kupaca Plive?

ZAGREB - Prva službena informacija o ponudama za preuzimanje Plive, što je njihovom predajom 12. lipnja ušlo u fazu stroge tajnosti, mogla bi prema nekim izvorima biti objavljena idućeg tjedna.

Ponude potencijalnih kupaca Plive dosad su bile predmetom nagađanja, a spominjali su se islandski Actavis, američka generička kompanija Barr, poljska Paul Farma i tri privatna britanska equity fonda - Permira Holding, Blackstone Group LP i Kohlberg Kravis Roberts&Co. Tko je od njih doista predao obvezujuću ponudu te kakav će biti ishod postupka, tek će se vidjeti. Ponude analizira financijski savjetnik Plive Deutsche Bank, koji je, po nekim informacijama, za analizu uzeo rok od 30 dana. No, konačna odluka ovisit će o Upravi, odnosno dioničarima.

Time se polako privodi kraju postupak prodaje domaće farmaceutske kompanije, što ga je u ožujku objavom svoje neobvezujuće ponude započeo Actavis. U međuvremenu, prvi čovjek Plive Željko Čović uspio je podignuti početnu ponuđenu cijenu Actavisa s 570 na 630 kuna za dionicu, a kao prihvatljivu ponudu spominjao je cijenu od 800 kuna po dionici. U međuvremenu, za Plivu je neslužbeno ponuđena cijena od 2,1 milijardu dolara, a kakvi su se iznosi našli u predanim ponudama saznat će se uskoro.

Osim o financijskoj težini ponude, odluka o prodaji Plive trebala bi ovisiti i o drugim elementima - razvojnoj strategiji i kompatibilnosti kompanija. Neki izvori pak procjenjuju da će ponuđena cijena biti ključna u odlučivanju o novom vlasniku. Razne domaće i inozemne fondove koji posjeduju velike pakete Plivinih dionica navodno zanima jedino najviša cijena koju mogu dobiti za svoje dionice.

O vlastitom dioničkom udjelu od 18 posto trebala bi se izjasniti i Vlada. Premijer Ivo Sanader rekao je da će država ozbiljno razmisliti hoće li i pod kojim uvjetima odlučivati o prodaji svojih dionica.

Lj. B. M.