Slobodna Dalmacija: 21. 06. 2006.

OBAVJEŠTAJNI RAT DOKUMENTACIJA IZ SRBIJE KOJA "TERETI" PREDSJEDNIKA

HRVATSKOG SABORA VRVI SMIJEŠNIM KVALIFIKACIJAMA

Za Beograd je Šeks - ’povampireni ustaša’

MILOŠEVIĆEVI ŠPIJUNI Srpski spis, u kojima je Vladimir Šeks proglašen ratnim zločincem, dolazi iz radionica Miloševićevih tajnih službi. Tadašnji srpski špijuni kvalifikaciju "zločinac" i "povampireni ustaša" prilično ravnopravno dijele svim viđenijim HDZ-ovcima onoga vremena: od Franje Tuđmana i Gojka Šuška, do Branimira Glavaša, Ivana Vekića i Vladimira Šeksa

Piše: Jasna BABIĆ

Iz Beograda je, doista, tijekom 2005. stigao podeblji spis o ratnim zločinima HV-a nad srpskim civilima, kako je Vesna Škare-Ožbolt izvijestila javnost u posljednjoj emisiji "Nedjeljom u dva" na HTV-u. U njemu je, točno kako ona reče, ratnim zločincem proglašen Vladimir Šeks, tada šef slavonskog kriznog stožera, a danas predsjednik Sabora.

Ratna propaganda, a ne dokazni materijal

Ipak, Vesna Škare-Ožbolt vješto je prešutjela poveći dio priče koji Šeksu, njezinom političkom neprijatelju, ide u prilog.

"Bilo bi najbolje objaviti tu dokumentaciju, da javnost sama procijeni koliko je jaka kao dokazni materijal. Na drugoj strani, isprovocirao bih novi politički bijes na Beograd", objašnjava državni funkcionar koji je tu građu držao u rukama.

Kako Slobodna Dalmacija doznaje iz dobro obaviještenih izvora, srpski fajl već se mjesecima nalazi u rukama MUP-ovih kriminalista koji nipošto nisu završili istrage vezane uz "slučaj Glavaš". No, nije se pokazao od osobite koristi. Riječ je o građi s početka devedesetih godina, iz radionica tajnih službi Slobodana Miloševića, kojima je valjalo opravdati tadašnju srpsku invaziju na hrvatski teritorij.

Zato tadašnji srpski špijuni kvalifikaciju "zločinac" i "povampireni ustaša" prilično ravnopravno dijele svim viđenijim HDZ-ovcima onoga vremena: od Franje Tuđmana i Gojka Šuška, do Branimira Glavaša, Ivana Vekića, vukovarskih branitelja, pripadnika ZNG-a, pa tako i Vladimiru Šeksu.

Dvostruka poruka

Prema tvrdnjama Vesne Škare-Ožbolt u televizijskoj emisiji, o Šeksovoj umiješanosti u ratne zločine na slavonskom području doznala je od srbijanskog ministra Rasima Ljajića, dok je još obnašala dužnost ministrice pravosuđa. Doznavši da u Srbiji postoje dokumenti o Šeksu, ona je Ljajića uputila na glavnog državnog odvjetnika RH Mladena Bajića. Tako je auditoriju upućena dvostruka poruka: Bajić raspolaže dokazima protiv Šeksovih zločinačkih aktivnosti, ali to u "slučaju Glavaš" prikriva i prešućuje.

Unatoč tome, srpski obavještajni fajl nije stigao u Hrvatsku posredovanjem Rasima Ljajića, već u okviru trojne istražne suradnje između Zagreba, Beograda i Haaga. Vesna Škare-Ožbolt nema pojma što se u njemu nalazi. Jer kao ministrica pravosuđa nije ni željela znati za stvari koje eventualno kompromitiraju njezine tadašnje koalicijske partnere iz HDZ-a.