Vjesnik: 21. 06. 2006.

Sanader i Koštunica otvorit će granični prijelaz u Bajakovu

Očekuje se da će na otvorenje graničnog prijelaza doći i Olli Rehn, povjerenik za proširenje EU-a

KOPRIVNICA - Premijer Ivo Sanader sredinom srpnja otputovat će u službeni posjet Beogradu, gdje će se susresti sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom. Njih dvojica će 13. srpnja otvoriti granični prijelaz Bajakovo, financiran sredstvima Europske komisije, a očekuje se da će na otvorenje doći i Olli Rehn, povjerenik za proširenje.

Sanader drugi put odlazi u Beograd, nakon što je Koštunica posjetio Zagreb. Mnoge teme bit će na dnevnom redu, prije svega pitanje nestalih tijekom Domovinskog rata, gospodarska suradnja dviju država, te razmjena iskustva kada je riječ o približavanju euroatlantskim asocijacijama.

Za vrijeme Koštuničina posjeta Zagrebu dogovoreno je da će se dvojica premijera češće susretati, jer je za regiju iznimno važno da Hrvatska i Srbija imaju dobre odnose. Premijeri se često nalaze na marginama europskih summita, ali izravni kontakti su nužni, ocjenjuju Zagreb i Beograd. Neriješenih pitanja sve je manje, ali neka još opterećuju odnose.

Hrvatska je u međuvremenu preuzela i predsjedanje asocijacijom Proces za suradnju u jugoistočnoj Europi i Sanaderov posjet Beogradu treba gledati i kao hrvatski inicijativu da se nastavi suradnja u regiji. Beograd je podržao hrvatsku ideju o gospodarskom okupljanju zemalja unutar Cefte, a Sanader i Koštunica razgovarat će o gorućim temama u regiji, razdruživanju Crne Gore i Srbije te rješavanju statusa Kosova.

Silvana Oruč Ivoš, Jurica Körbler