Slobodna Dalmacija: 21. 06. 2006.

CT ZA KLIJENTE REGISTAR KREDITNIH OBVEZA SPREMAN ZA START

Banke će znati svaki vaš dug

STARTOM registra, vjerojatno početkom srpnja, bankari će moći detaljno skenirati dugovnu sliku klijenata koji traže kredit, te saznati sve o njihovim kreditnim obvezama u drugim bankama, jamstvima, minusima na tekućem računu...

Piše: Sanja STAPIĆ

Oko dva i pol milijuna klijenata banaka u Hrvatskoj može računati da će od ovog ljeta bankari moći saznati sve o njihovim kreditnim obvezama - jamstvima, zajmovima koje otplaćuju, cehovima po kreditnim karticama, korištenju dopuštenih i nedopuštenih prekoračenja po tekućim računima.

Svi će se ti podaci nalaziti u Hrvatskom registru kreditnih obveza - HROK, a s točnim datumom njegova pokretanja u Hrvatskoj udruzi banaka (HUB), čije su članice pokrenule registar, nisu htjeli izići u javnost. Vele, to će znati nakon završetka testiranja, no sigurno će startati ovoga ljeta.

Na upit hoće li se danom pokretanja HROK-a kao potpunog kreditnog registra "ukinuti" sadašnje crne liste (Sustav razmjene informacija), iz HUB-a odgovaraju da će u početku postojati oba sustava, a u konačnici će ostati samo registar. HROK građanima ne bi trebao donijeti neugodnosti, tvrde u udruzi banaka:

- Ljudi mogu očekivati da će brže i jednostavnije, pa i jeftinije moći doći do kredita. Uvidom u nečiju kreditnu zaduženost banka može bolje upravljati svojim kreditnim rizikom, što je iznimno bitno. Korištenjem HROK-ova kreditnog izvješća može se spriječiti prezaduženost, kao i da netko bude jamac osobi koja bi mogla imati problema pri otplati kredita. Također, informacije relevantne za odobrenje kredita bit će većinom na jednome mjestu, čime se štedi vrijeme klijentima, kaže Igor Štefanac, voditelj odnosa s javnošću HUB-a.

Prema njegovim riječima, banke žele da informacije o otplaćenim kreditima u registru ostanu od tri do pet godina. Dodaje da iskustva u zemljama koje imaju kreditni registar pokazuju da uz njegovu pomoć banke donose bolju procjenu i odluku za klijenta.

Imate pravo uvida u svoju ’CT-sliku’

Svatko može putem svoje banke zatražiti svoje kreditno izvješće i ono će mu u zakonskom roku biti dostavljeno. U njemu će uz financijske podatke o svom kreditu/kreditima vidjeti i banku kreditora, te sve banke koje su za njega zatražile kreditno izvješće.

Pristanak sami potpisujete

Uz zahtjev za kredit u banci bit će vam dana na potpis i suglasnost za razmjenu podataka kroz HROK, a potpisivanjem dajete banci pravo da putem registra zatraži kreditno izvješće, ističu u HUB-u i objašnjavaju da se suglasnost ne mora potpisati. Tada i dalje možete dobiti kredit, ako je to u skladu s kreditnom politikom te banke.

Malo kašnjenje nije ’grijeh’

Podatke će banke u registar dostavljati jednom mjesečno, najvjerojatnije sredinom mjeseca. Tako nečije kašnjenje od tjedan ili dva u otplati rate kredita ne bi trebalo ući kao negativna informacija u HROK.