Slobodna Dalmacija: 21. 06. 2006.

OPTUŽENI RASPRAVI PROTIV KOLUMNISTA ’SLOBODNE’ PRETHODIO OBRAČUN TUŽITELJICE I SUDSKOG VIJEĆA

Del Ponte htjela Jovića ’po svaku cijenu’ u Haagu

ZAGREB - Kolumnist Slobodne Dalmacije Josip Jović trebao bi se trećeg srpnja pojaviti na glavnoj raspravi pred Haaškim sudom u povodu optužbe za nepoštovanje Suda i objavljivanja identiteta i svjedočenja tajnog haaškog svjedoka Stjepana Mesića.

Jović je ostao jedini od optuženih novinara kojemu će se suditi, budući da su Ivica Marijačić i Markica Rebić platili novčanu kaznu, a Tužiteljstvo je odustalo od progona Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja i Marijana Križića.

Mesićevo svjedočenje

Iz haaških izvora doznajemo kako je sazivanju glavne rasprave protiv Jovića prethodio zanimljiv "obračun" Carle del Ponte i Sudskog vijeća. Naime, glavna haaška tužiteljica predložila je da najprije započne suđenje Joviću, a potom ostaloj trojici novinara optuženih za objavljivanje Mesićeva svjedočenja. No, Sud je odlučio promijeniti redoslijed suđenja, pa je prkosna Carla odlučila odustati od Križića, Margetića i Šešelja i održati suđenje samo za Jovića.

Tako će bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije koji je 2001. godine, unatoč izričitoj pismenoj zabrani predsjednika Suda u dvadesetak nastavaka objavio kompletan Mesićev iskaz u slučaju Blaškić, ostati jedini hrvatski novinar pred Haagom. U Tribunalu se, podsjetimo, pojavio tek nakon što je uhićen po nalogu Županijskog suda u Splitu te nekoliko dana proveo u pritvoru na Bilicama.

Lučić: Sve sam poduzeo

Dragutin Lučić Luce, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, kazao je da ne želi ponavljati svoje više puta izrečeno mišljenje o tom slučaju i tvrdi da je poduzeo sve kako bi preko međunarodnih novinarskih organizacija pomogao da se ukine optužnica protiv Jovića.

Sam Jović, pak, vjeruje kako je riječ o političkom dogovoru Carle del Ponte i hrvatskih vlasti jer je on i dalje kritičan u svojim tekstovima. S Haaškog suda nije bilo nikakvih službenih komentara u vezi sa suđenjem Joviću.

T. KLAUŠKI