Večernji list: 21. 06. 2006.

Pod okriljem mraka napadnuti pripadnici HV-a u misiji ISAF-a

Afganistan: Otvorili vatru na hrvatske vojnike

Autor: Vanja Moskaljov

Hrvatske vojnike u zapadnom Afganistanu napale su dvije nepoznate osobe u noći na utorak, a u međusobnom puškaranju na hrvatskoj strani nije bilo ozlijeđenih. Kako je priopćila Služba za odnose s javnošću MORH-a, napad se dogodio oko sat vremena poslije ponoći po lokalnom vremenu na promatračkoj točki u regiji Taywara, oko 200 kilometara zapadno od mjesta Chaghcharan, gdje je smješten hrvatski Mobilni promatrački tim za vezu (MLOT). Dva su napadača, vjerojatno naoružana puškostrojnicom i jurišnom puškom tipa kalašnjikov, pod okriljem mraka otvorila vatru na hrvatske vojnike, koje je spasilo to što je vozilo u kojem su se vozili posebno prilagođeno za mirovne misije, odnosno prostor u kojem se vojnici nalaze zaštićen je i oklopljen. Nakon što su hrvatski vojnici uzvratili vatru, napadači su pobjegli motociklima.

Prvi napad

Da je riječ o planiranom napadu, pokazuje istraga Afganistanske nacionalne policije, koja je utvrdila da su napadači pucali s dva različita položaja, oko sto metara udaljena od promatračke točke sa zapadne i južne strane. Nijedan od sedam pripadnika hrvatskog MLOT-a, koji u Chaghcharanu djeluju u sastavu Litavskoga provincijskog tima za rekonstrukciju (PRT), nije ozlijeđen, ali oštećeno je terensko vozilo toyota land cruiser. Prvi je to oružani napad na hrvatske vojnike u misiji u Afganistanu, u kojoj RH sudjeluje od veljače 2003. godine. MLOT je u Chaghcharanu od svibnja ove godine u sklopu jačanja hrvatskog sudjelovanja u misiji ISAF-a. Od 2003. RH sudjeluje s vodom Vojne policije u glavnom gradu Kabulu, od lani i s četveročlanim medicinskim timom, a ove se godine planira povećanje kontingenta s 50-ak na gotovo 150 pripadnika.

Vraćeni u bazu

Nakon napada pokazalo se da su bila opravdana upozorenja da će hrvatski vojnici širenjem misije ISAF-a biti izloženi većoj pogibelji te da ih valja zaštititi oklopljenim vozilima. Stoga su prije nekoliko mjeseci u Kabul prevezena četiri terenska vozila mercedes G, također djelomice oklopljena, za potrebe naših vojnih policajaca. Nakon napada u Taywarai iz sigurnosnih su razloga svi MLOT-ovi i pripadnici ISAF-a povučeni u baze do smirivanja stanja, izvijestio je ministar obrane Berislav Rončević.

Ministar Rončević: Dosad najteži incident

  Ovo je najteži incident, ali to se događa jer je to misija povećana rizika. I dalje ustrajemo na tome da afganistanski narod treba mir i odlučni smo dati svoj doprinos rekao je ministar obrane Berislav Rončević, napominjući da su svi pripadnici HV-a u Afganistanu neozlijeđeni. Dodao je da nema razloga za povlačenje HV-a iz misije ISAF niti će incident utjecati na povećanje hrvatskog sudjelovanja do kraja godine. Naši su dečki osposobljeni za ovakve situacije, to su vojnici koji imaju iskustvo iz Domovinskog rata i posao rade profesionalno zaključio je.