Večernji list: 21. 06. 2006.

PROCESI Haaški stav o otkrivanju zaštićenih svjedoka

Jovića progone jer je bio prvi

Autor: Z. BAJT, A. MALENICA

Haaško tužiteljstvo moralo bi priznati da je pogriješilo podižući optužnicu protiv trojice novinara koji su objavili ime zaštićenog svjedoka nakon što je to prvi učinio Josip Jović. Stoga ne iznenađuje njihovo odustajanje od progona Domagoja Margetića, Stjepana Šešelja i Marijana Križića objašnjava za Večernjak prof. dr. Ivo Josipović razloge zašto tužiteljstvo nije odustalo i od progona kolege Jovića.

Spomenuta trojica novinara nisu mogla biti odgovorna za otkrivanje zaštićenog svjedoka i tužiteljstvo je tu pogriješilo. Zato sada idu logikom da mora odgovarati onaj tko je prvi otkrio ime zaštićenog svjedoka kaže dr. Josipović i dodaje da, prema njegovu sudu, tužiteljstvo nije niti trebalo podizati te optužnice toliko godina od objavljivanja te informacije.

Tužiteljstvo nije podnijelo zahtjev za povlačenje optužnice protiv Jovića jer je on bio prvi koji je objavio iskaz zaštićenog svjedoka, a njegov slučaj obuhvaća sva inkriminirana djela za koja se terete Šešelj, Margetić i Križić izjavio nam je jučer glasnogovornik haaškog tužiteljstva Anton Nikiforov. Podsjetio je da je tužiteljstvo željelo ujediniti optužnice protiv Jovića i trojice, ali je sud taj zahtjev odbio.

Zbog ekonomičnosti i efikasnosti rada tužiteljstvo je sada podnijelo zahtjev sudu za odustajanje od optužnice protiv Šešelja, Margetića i Križića. Nikakvih pritisaka nije bilo. Ta odluka još nije donesena i o njoj odlučuje sud koji može i odbiti zahtjev tužiteljstva za odustajanje od optužnice kazao je Nikiforov.