Glas Istre: 21. 06. 2006.

Šeks: Škare-Ožbolt je moralna nula

ZAGREB - Predsjednik Sabora Vladimir Šeks izjavio je jučer da je očekivao da će glavni državni odvjetnik Mladen Bajić potvrditi da ne postoji nikakav dokaz koji bi ga povezivao s ratnim zločinima koji su se dogodili 1991. u Osijeku.

- To je potpuno u skladu s očekivanjem. Na temelju uvida u sve dokumente i raspoloživu dokumentaciju nedvojbeno je zaključeno da se mene ne može povezivati s odgovornošću za bilo kakav ratni zločin u Osijeku 1991. i 1992., rekao je Šeks nakon sjednice predsjedništva Sabora. Bajić je to iznio u pismu potpredsjednici Sabora Đurđi Adlešić koja je željela znati ima li Državno odvjetništvo ikakva saznanja o Šeksovoj povezanosti s ratnim zločinima.

Potom je Šeks predsjednicu DC-a Vesnu Škare-Ožbolt nazvao »osobom kalibra moralne nule« zbog njene izjave u emisiji HTV-a »Nedjeljom u dva« da joj je srpski ministar za ljudska prava Rasim Ljajić rekao da posjeduje dokumentaciju koja povezuje Šeksa s ratnim zločinima u Osijeku.

- U dokumentaciji koju je Državno odvjetništvo dobilo iz Beograda ime Vladimira Šeksa se ne spominje na bilo kakav način povezano uz ratne zločine. Moje se ime spominje samo jednom, i to da postoji videozapis moga govora na osnivačkom skupu HDZ-a u Vukovaru 1990., rekao je Šeks. Odgovarajući na novinarsko pitanje Šeks je rekao da u Sabor nije stigao nikakav zahtjev glavnog državnog odvjetnika da Sabor odobri pritvaranje Branimira Glavaša.

Sljedeća saborska sjednica počet će u utorak, 27. lipnja, i potrajat će sve do 15. srpnja. Šeks je rekao da će plenarna sjednica biti i utorkom te da će se raditi i do kasno uvečer kako bi se odradio opsežan dnevni red od 79 točaka.

Z. CRNČEC