Jutarnji list: 21. 06. 2006.

Mesić želi da se nastave pregovori sa Slovenijom

Piše: Željko Trkanjec

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u ponedjeljak navečer, isti dan kada je šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel u Ljubljani predstavio “Bijelu knjigu o granici s Republikom Hrvatskom”, izjavio je kako “nema razloga da idemo pred međunarodna tijela”, dodajući ipak kako je to moguće, ali jedino ako se ne postigne dogovor.

Isti je dan premijer Ivo Sanader na Krku ponovio stajalište Vlade da se problem granice između dvije države treba riješiti putem međunarodnog pravosudnog tijela. Hrvatska vlada, ali i opozicijski SDP, smatraju da su već iscrpljene sve mogućnosti bilateralnog pregovaranja te da je potrebno okrenuti se rješenju trećoj strani. Arbitraža, dakle, već postoji kao službena inicijativa Hrvatske koja čeka odgovor slovenske strane.

Problemi oko granice

Međutim, suodlučitelj o vanjskoj politici, predsjednik Mesić, tijekom predstavljanja nove knjige Dušana Bilandžića poručio je da “ako svaki metar međudržavne granice nije utvrđen, idemo ga utvrditi”, podsjećajući kako su republike bivše SFRJ imale svoje granice, a njih je međunarodno potvrdila Badinterova komisija.

No, poznavatelji granične problematike tvrde kako je problem u preciznom utvrđivanju crte jer republičke granice nisu nikad bile ucrtane na zemljovidima omjera ispod 1:25.000.

Drnovšek za dogovor?

Predsjednik Mesić također je rekao da je u Sloveniji za rješenje graničnih pitanja s Hrvatskom “još raspoložen predsjednik Janez Drnovšek”. Ali upravo je slovenski predsjednik u studenome prošle godine istaknuo kako bi bilo “najbolje da o graničnim pitanjima između dviju država odluči međunarodni sud, ako ne možemo sami doći do rješenja”. Drnovšek je prošli tjedan najavio i skori sastanak s Mesićem, najavljujući da bi to bila dobra prilika da se “stvari počnu kretati prema naprijed”.

Kronologija graničnog spora

- na pregovorima do 1999. godine utvrđeno 99 posto kopnene granice (osim posljednjih šest kilometara do izlaska na more)

- 2001. godine parafiran sporazum Račan - Drnovšek, Hrvatska godinu dana kasnije odustaje od njega

- 2003. godine Hrvatska proglašava ekološko ribolovnu zonu što izaziva protest Ljubljane

- 2005. godine:

- u lipnju Hrvatska i Slovenija potpisuju sporazum o izbjegavanju incidenata

- u srpnju hrvatska vlada objavljuje vijest o pregovorima s Italijom o razgraničenju epikontinentalnog pojasa

- u listopadu Slovenija, kao odgovor, proglašava ekološko ribolovnu zonu

19. lipnja 2006. godine Slovenija objavljuje Bijelu knjigu i u njoj:

- vraća se na zahtjev za cjelovitošću Piranskog zaljeva

- tvrdi da je teritorij južno od Dragonje slovenski

- ponovno otvara pitanje razgraničenja na jednoj točki u Gorskom kotaru, Žumberku, te kod Hotize na Muri