Večernji list: 23. 06. 2006.

SLUČAJ OSIJEK '91. Kompromitacija predsjednika Sabora i drugog čovjeka HDZ-a nije uspjela

Ni dokumenti iz Srbije ničim ne terete Šeksa

Autor: Davor Ivanković

Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks može planirati godišnji odmor premda to, donedavna, nije izgledalo tako. Vođa oporbe Ivica Račan, kao i predsjednik HSS-a Josip Friščić, javno su smatrali da bi dok se ne ispitaju optužbe Branimira Glavaša kako je i Vladimir Šeks bio "umočen" u isti splet okolnosti koje su u ratnom Osijeku protiv Glavaša stvorile osnove za pokretanje istrage o sudjelovanju u ratnom zločinu bilo logičnim da V. Šeks odstupi s treće po snazi pozicije u političkom vrhu.

Bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt "dosolila" je izjavama kako joj je svojedobno i srbijanski ministar Rasim Ljajić rekao da Beograd ima dokaze o sudjelovanju Šeksa u ratnim zločinima. Mnogi su se odmah požurili zaključiti da će premijer Sanader, nakon Glavaša, "demontirati" i Šeksa. Sanader, međutim, ne samo da nije "iskoristio" trenutak nego je Šeksu dao javnu i jaku potporu.

Šeks, jedini "preživjeli" osnivač HDZ-a, ostaje u vrhu, Račan i Friščić mijenjaju mišljenje, petljajući da su ih novinari pogrešno shvatili, a državni odvjetnik Bajić pobija V. Škare-Ožbolt, ljutitu i dalje na Šeksa, za kojega smatra da je inicirao njezin izgon iz Vlade. Bajić je, najprije u dopisu potpredsjednici Sabora Đurđi Adlešić, potvrdio kako DORH nema razloga ni dokaza zbog kojih bi sumnjičio predsjednika Sabora, a potom je to pojačao dopisom u kojemu potvrđuje da je još u srpnju 2005. od srbijanskog Tužilaštva za ratne zločine zatražio svu dokumentaciju vezanu uz ratne zločine u Osijeku.

Nakon pregleda beogradskih dokumenata, Bajić zaključuje da na Šeksa ne pada nikakva sumnja. Šeks, pak, tvrde njemu bliski, poručuje: "Uzalud vam trud bukači, preživio sam ja i jače političke obračune".

Glavaš vjerojatno neće završiti u pritvoru

  Premda istraga vezana uz Glavaša nije ugrozila Šeksa, u HDZ-u ne likuju. Znaju da je ta istraga za Slavonce nepopularna, s obzirom na to da je u ratnom Osijeku poginulo 1200 stanovnika. Pravosudni krugovi procjenjuju da Bajić za Glavaša neće tražiti pritvor, osim ako se za to "sam ne pobrine", dokaže li se da utječe na svjedoke.