Jutarnji list: 23. 06. 2006.

Raspišimo lovostaj za žrtve i progonitelje

Piše: Darko Pavičić

GOLI OTOK - Na Golom otoku danas je održan Svećenički dan riječke nadbiskupije i gospićko-senjske biskupije na kojem je sudjelovalo 70-ak svećenika, koje su predvodili riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić i gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović.

Nismo na Goli otok došli nikoga optuživati, niti ikoga prozivati, nego odati poštovanje prema žrtvama i stoga s ovoga mjesta poručujemo cijeloj Hrvatskoj: raspišimo lovostaj za žrtve i progonitelje, jer zrak u Hrvatskoj je zatrovan i onaj tko gleda sa strane ne može pomisliti da ovdje žive pošteni ljudi. naime, kad jednog uhvatimo, odmah započinjemo lov na drugoga - rekao je gospićki biskup msgr. Mile Bogović. Budući da se Svećenički dan i hodočašće-izlet održalo na Dan antifašističke borbe, neki su u javnosti prokomentirali da se radi o provokaciji.

- Ovo nije nikakva provokacija, jer ako je ovo provokativno, onda je u našem društvu provokativno sve što je normalno. Ovdje je bilo mnogo nevine patnje koju želimo povezati s patnjom Isusa Krista i ugraditi je u projekt Crkve hrvatskih mučenika - rekao je biskup Bogović, dodavši da će s Golog otoka ponijeti i jedan kamen koji će biti ugrađen u Crkvu hrvatskih mučenika.

- Dok promatramo ono što se dogodilo ovdje i drugdje u daljnjoj i bližoj prošlosti, uviđamo da nitko nije bez krivnje, što znači da svi imamo razloga kajati se, a to znači da je jedini ispravan stav pred tom nemilom stvarnošću istinsko obraćenje, rekao je riječki nadbiskup msgr. Devčić na misi koju su svećenici proslavili u nekadašnjoj kinodvorani zatvora na Golom otoku.

Proveo ih bivši zatvorenik

Svećenici su na Goli otok došli posebnim brodom, a kroz cijeli otok proveo ih je nekadašnji zatvorenik, Krašićanac Božidar Ćuk, koji je na Goli otok dospio 1983. nakon što je na crkvi u Krašiću napisao “Živjela Hrvatska” i za to dobio kaznu od 5 i pol godina zatvora. Budući da je kaznionica na zatvorena 1988., svi su zatvorenici premješteni u druge zatvore ili oslobođeni, a Ćuk je oslobođen nekoliko posljednjih mjeseci svoje kazne.

GOLI OTOK

Položaj

između Krka i Raba, veličina oko 4,7 km2, gotovo bez raslinja, nenaseljen

I. svj. rat

tijekom Prvog svjetskog rata Austro-Ugarska je na otok deportirala ruske zarobljenike s Istočnog fronta

1949. - 1956.

jugoslavenske vlasti drže logor za političke zatvorenike (simpatizere Sovjeta, protivnike Titova raskida s Moskvom tzv. informbiroovce, članove KP-a, ugledne građane...)

Sv. Grgur

na Golom otoku je bio muški logor, na obližnjem Svetom Grguru ženski logor

mučenja

neljudski uvjeti, zatvorenici mučeni, izloženi teškom fizičkom radu i psihičkom slamanju (‘pranje mozga’ i sl.)

suđenja

mnogi zatočeni bez sudskog procesa

broj logoraša

procjena je da je kroz logor prošlo oko 10.000 zatvorenika, broj umrlih ili ubijenih nepoznat

1956. - 1988.

zatvorom upravlja SR Hrvatska, tada su na njemu uglavnom zatvarani kriminalci i malodobni prijestupnici

1988.

zatvor prestaje s radom, a godinu poslije je zatvoren i napušten

devastacija

danas devastiran, posjećuju ga turisti, umjetnici, a pastiri s Raba napasaju ovce

inicijativa

ima inicijativa da se kompleks Golog otoka pretvori u turističko-memorijalni centar

Veronika Rešković

Bozanić o Jasenovcu: Ne razumije se čitav okvir pitanja

SLAVONSKI BROD - Kardinal Josip Bozanić, danas je na temeljima kapelice Svete Ane u brodskoj Tvrđavi predvodio svečanu euharistiju u povodu završetka duhovne obnove brodskog Dekanata.

- Vjernici koji obnašaju odgovorne službe ne smiju dopustiti da niski pojedinačni interesi štete dobru cijele zajednice - poručio je vjernicima. Komentirajući napise oko služenja svete mise u Jasenovcu, kardinal je rekao: - Nekada su neki napisi takvi da do kraja ne razumiju čitav okvir pitanja. Na nama je sada gledati na sadašnjost i prema budućnosti. Svatko tko nas usmjerava prema budućnosti, kao i oni koji nas usmjeravaju na kvalitetno razrješavanje pitanja iz prošlosti, dobro je došao.     (A. P., Ž. M.)