Slobodna Dalmacija: 23. 06. 2006.

SVAĐA U HAAGU RASPRAVNO VIJEĆE PRIHVATILO ZAHTJEV CARLE DEL PONTE, ALI NE I JEDNOGLASNO

Bonomy: Što se čekalo s optužnicom za Jovića

SUD NA ČEKANJU Sudac Bonomy ističe kako bi bilo zanimljivo da se tijekom suđenja Josipu Joviću moglo razjasniti zašto je optužnica protiv njega podignuta četiri godine nakon što je počinio prekršaj

ZAGREB/DEN HAAG - Raspravno vijeće ICTY-ja prihvatilo je zahtjev glavne haaške tužiteljice Carle del Ponte o odbacivanju optužnica protiv hrvatskih novinara.

Trojica oslobođena

Tako je odbačen postupak za Stjepana Šešelja, Marijana Križića i Domagoja Margetića, jer je to, ustvrdila je del Ponet, u ’interesu pravde i sudske ekonomičnosti’, doznaje se u četvrtak iz ICTY-ja.

Šešelj, Margetić i Križić, izdavač i dvojica bivših glavnih urednika tjednika ’Hrvatsko slovo’, teretili su se da su u prosincu 2004. objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića sa suđenja Tihomiru Blaškiću.

Margetića se dodatno tereti za objavu transkripta Mesićeva svjedočenja u procesu Blaškiću 1998. u ’Novom Hrvatskom slovu’, za što je također obustavljen daljnji postupak. Za isto kazneno djelo nepoštovanja suda ostaje optužen Josip Jović, koji je isti transkript objavio u prosincu 2000. Uz ovu odluku Raspravnog vijeća objavljeno je i izdvojeno mišljenje suca Iaina Bonomyja.

Najteži slučaj

Bonomy ističe kako bi bilo zanimljivo da se tijekom suđenja Josipu Joviću, čiji je slučaj tužiteljstvo smatralo najtežim, moglo razjasniti zašto je optužnica protiv njega, podignuta četiri godine nakon što je počinio prekršaj.

Odbacivanjem nije ubrzan rad suda

Odluka glavne haaške tužiteljice da povuče optužnicu protiv trojice hrvatskih novinara, smatra sudac Iain Bonomy, ni na koji način ne pridonosi ubrzanju rada Haaškog suda jer su za ta suđenja, koja su se trebala održati početkom srpnja, već bile rezervirane sudnice koje se sada ne mogu koristiti za druge postupke.