Vjesnik: 23. 06. 2006.

Balkenende: Ustav i Turska nisu kočnica za Hrvatsku

Premijer Sanader je izrazio zadovoljstvo odnosima s Nizozemskom, posebice u gospodarskim ulaganjima

ZAGREB - Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende u srijedu je za svog posjeta Zagrebu izjavio da članstvo Hrvatske u Europskoj uniji ne treba povezivati ni s europskim ustavom ni s pregovorima s Turskom.

Balkenendeova je izjava rezultat odluka s posljednjeg summita EU-a u Bruxellesu na kojem su se europski čelnici složili da Hrvatska, nakon uspješno završenih pregovora, treba ući u punopravno članstvo Unije bez obzira hoće li do tada biti donesen europski ustav. Isto tako, u Bruxellesu su svi svjesni da dolazi vrijeme u kojem treba razdvojiti pregovore Hrvatske i Turske, jer će turski put do članstva biti mnogo duži i kompliciraniji od hrvatskoga.

Potpora Nizozemske za Hrvatsku je posebno važna, jer je, unatoč dobrim prijateljskim odnosima Ive Sanadera i Jana Petera Balkenendea, Nizozemska bila u nekim trenucima skeptična prema Hrvatskoj. Posebice se to osjećalo dok »slučaj Gotovina« nije bio uspješno riješen, pa je sadašnja otvorena potpora jasan signal da Nizozemska smatra kako Hrvatska dobro napreduje prema punopravnom članstvu.

Balkenende, koji je prvi nizozemski premijer u posjetu Hrvatskoj, kazao je da se divi našoj zemlji na putu kojim je krenula s obzirom na tešku prošlost, jer nije bilo lako okrenuti se i suočiti s novim izazovima.

»Mnogo toga već je ostvareno, ali treba ispuniti sve kriterije, obaviti reformu pravosuđa i provesti borbu protiv korupcije. Uvjeren sam, međutim, da idete u tom smjeru koji će vas odvesti do članstva u EU«, kazao je Balkenende.

Nizozemski premijer posebno je pohvalio Hrvatsku zbog angažmana u regiji, rekavši da je »pred Hrvatskom mnogo mogućnosti, ali i odgovornosti, osobito za regiju«. Izrazio je nadu da će Hrvatska i u budućim događajima u regiji biti kooperativna, što će biti važno za budućnost zemalja bivše Jugoslavije.

Ovaj jasan nizozemski stav dolazi za Hrvatsku u pravom trenutku. Ako je do jučer i bilo nedoumica o tome koliko (ne)donošenje europskog ustava može zakočiti Hrvatsku na njezinu putu do punopravnog članstva, posljednji istupi predsjednika Europske komisije (EK) Joséa Manuela Barrosa i povjerenika EK za proširenje Ollija Rehna nakon razgovora s hrvatskim premijerom Sanaderom u Bruxellesu te posjet nizozemskog premijera Zagrebu mnogo jasnije definiraju europsku budućnost Hrvatske.

Balkenende je poručio da je sve u rukama Hrvatske, koja treba brzo i kvalitetno završiti pregovore, što je preduvjet za daljnje korake. »Na Hrvatskoj je da ispuni postavljene kriterije i ako to ostvari, članstvo će uslijediti«, kazao je Balkenende.

Ivo Sanader je izrazio zadovoljstvo odnosima s Nizozemskom, posebice u gospodarskim ulaganjima. Na Korčuli i u Belom Manastiru postoje zajednički projekti. Isto tako, naglasio je da je Hrvatska zainteresirana za trajnu stabilizaciju regije i da će dati svoj doprinos tom cilju. »Ne želimo da Hrvatska uđe u EU i NATO, a da u regiji ostanu neriješeni problemi«, kazao je premijer.

Hrvatski i nizozemski premijer posjetili su u Klovićevim dvorima izložbu »Novi svjetionici hrvatskog Jadrana«, na kojoj su predstavljeni pilot-projekti preinake sedam odabranih jadranskih lokacija koji će, po načelu održivog razvoja, sačuvati vrijednost i posebnost krajolika Jadranske obale kao nove destinacije za svjetsku industriju turizma.

Jurica Körbler