Vjesnik: 23. 06. 2006.

Za reformu javne uprave 920.000 eura

Javna uprava bit će vrlo učinkovita i dobro plaćena, istaknuo je ministar Šuker

ZAGREB - Ministar financija Ivan Šuker i direktor regionalnog ureda Svjetske banke Anand K. Seth potpisali su u srijedu Ugovor o darovnici vrijedan oko 920.000 eura, koju je Švedska međunarodna razvojna agencija (SIDA) namijenila za reformi hrvatske javne uprave.

»Novac će nam pomoći da napravimo stvarnu reformu državne uprave, koja će biti ne samo profesionalizirana i depolitizirana, nego i vrlo učinkovita i dobro plaćena«, istaknuo je Šuker.

Tijekom ove i iduće godine trebali bi se izraditi propisi koji donose promjenu sustava plaća državnih službenika i namještenika kako bi se, umjesto dosadašnjeg modela plaće prema radnome mjestu, vrednovale osobne zasluge i rezultati rada. Izradit će se i zakon o plaćama u lokalnoj samoupravi, a reforma obuhvaća i Zakon o javnoj službi i njezinim plaćama te programe racionalizacije u ministarstvima i uredima državne uprave, koji uključuju i smanjivanje broja osoblja.

»Godišnje se za plaće državnih službenika i javne službe iz proračuna izdvaja 24,2 milijarde kuna ili oko 24 posto državnog proračuna, što je velik iznos. Istodobno su sindikati nezadovoljni visinom plaća, građani uspješnošću i kvalitetom rada administracije, što sve pokazuje da je reforma nužna«, istaknuo je Šuker. Podsjetio je da zbog malih plaća mladi i kvalitetni ljudi odlaze iz državne uprave, a bez njih nema uspješne implementacije europskog zakonodavstva u Hrvatskoj.

Izražavajući zadovoljstvo potpisanom darovnicom, Anand K. Seth je kazao kako je reforma javne uprave bitna ne samo za hrvatski pristup EU, nego i za građane koji za svoj porezni doprinos od države žele dobiti djelotvorne i učinkovite usluge. [Hina]