Večernji list: 23. 06. 2006.

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Predsjednik Mesić na proslavi u Brezovici:

NOB je spasio čast hrvatskog naroda

Autor: Željko GRGURINOVIĆ

NOB je spasio čast hrvatskog naroda, spasio je čast Hrvata u vremenu u kojem se na našoj strani našlo i onih koji su bili spremni ići pod ruku s okupatorima. Ono što je prije 65 godina počelo ovdje naći će svoj nastavak u ustanku koji je u Hrvatskoj bio najuspješniji i rezultirao najvećim oslobođenim teritorijem u Europi, rekao je Stjepan Mesić u šumi Brezovici kod Siska na obilježavanju 65. obljetnice osnutka prvog partizanskog odreda u Europi.

Istaknuo je da je i Tito, kojega će povijest zapamtiti, bio Hrvat. Govoreći o posljednjih petnaestak godina, Mesić je istaknuo da je bilo pokušaja, i to vrlo agresivnih, da se ponovno piše povijest Drugog svjetskog rata na ovim prostorima.

Heroji i pobjednici

Temelji su sadašnje Hrvatske antifašistički i oduprijet ćemo se nastojanju da se laže i da se ocrnjuju oni koji su vodili antifašističku borbu, koji su bili heroji i izvojevali pobjedu. Bila je to općenarodna borba, na čelu su bili komunisti, ali većina antifašista nisu bili komunisti. Antifašizma se nitko ne treba sramiti iako je u njegovim redovima bilo tu i tamo zločina i zločinaca.

Premda je među onima koji su se nakon završetka rata odbili predati bilo i zločinaca koji su zaslužili i smrtnu kaznu, ono što se događalo u Bleiburgu i nakon njega ne može se nikako odobriti istaknuo je Mesić dodajući da u Bleiburgu nisu ubijani samo Hrvati nego i Srbi, Crnogorci i Slovenci, rekao je Mesić. Njegov govor u više navrata prekidao je pljesak. Hrvatska se danas može dičiti svojom borbom na strani saveznika, a želja je boraca NOR-a da vlast hrvatske države to potvrđuje svojim odnosom prema nama rekao je Krešimir Piškulić, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista.

Revidiranje povijesti

Istaknuo je da su sudionici svečanosti došli odati počast pripadnicima Prvog partizanskog odreda kojih je bilo 77, a 39 ih je položilo život u ratu. Danas, šezdesetak godina kasnije, od cijelog Prvog partizanskog odreda preostali su samo Katica Kušec, Vera Majer, Mihajlo-Krešo Majer i Mika Špiljak.

Govoreći o pokušajima revidiranja povijesti, Piškulić je rekao da je bilo neoustaških pokušaja da se izgubljen rat naknadno dobije, a da se istina zamijeni laži. Položeni su vijenci na spomen-obilježje Prvom partizanskom odredu te na spomen-obilježja braniteljima Domovinskog rata.

Vonta: Nije to isti antifašizam

  Zvonko Ivanković Vonta gostovao je na tribini "Antifašizam je civilizacijaska i kulturna stečevina Hrvatske" u organizaciji Foruma seniora SDP-a i Forum mladih SDP-a. Antifašizam nije po značenju i dubini isti onaj prije 60 godina i ovaj danas. On se razvija u smjeru zaštite prava čovjeka, naroda i opstanka ljudi na globusu. Suvremeni antifašizam prakticiranje je jednakosti svih i svuda, demokratskih odnosa i tolerancije, tržišne privrede i konkurencije u svim sferama života i aktivnu borbu protiv širenja mržnje i nasilja, rodnog mjesta starog i mogućeg novog fašizma rekao je Zvonko Ivanković Vonta. (V. S.)