Jutarnji list: 24. 06. 2006.

Ministrica smijenjena jer je bila doušnica tajne policije

VARŠAVA - Poljski premijer Kazimierz Marcinkiewicz danas je zatražio i prihvatio ostavku dopredsjednice vlade i ministrice financija Zyte Gilowske, nakon što je državno tužiteljstvo zatražilo od suda da istraži njezinu suradnju s tajnom policijom u komunističkom razdoblju.

Specijalni tužitelj Wlodzimierz Olszewski upozorio je na sve izgledniju mogućnost da je Gilowska lagala kada je 2001. godine na pitanje u službenom upitniku odgovorila da nikad nije surađivala s komunističkom službom unutarnje sigurnosti.

Takav je upitnik obvezan za sve zastupnike u parlamentu, pa dok prijašnja suradnja s tajnom policijom ne donosi kazne (osim nepopularnosti kod mnogih birača i stranačkih vodstava), laganje o tome donosi 10-godišnju zabranu rada u državnim službama.

Gilowska i dalje poriče laganje i suradnju s tajnom policijom bivšeg režima te tvrdi da je tužitelj pod utjecajem “laži, ucjena i kleveta” koje je pripisala svojim političkim protivnicima.

Premijer Marcinkiewicz objavio je da će vođenje ministarstva financija preuzeti Pawel Wojciechowski, 46-godišnji ekonomist školovan u Americi, koji je u proteklih pola godine bio vladin savjetnik za financijska pitanja.   (AFP, A. Salihbegović)