Vjesnik: 24. 06. 2006.

Pravosudna četvrt poskupila cijene stanova

Na 120.000 »kvadrata« naći će se i svi prateći sadržaji - podzemna garaža na nekoliko etaža, kongresna dvorana, klub pravnika i restoran

ZAGREB - Na zagrebačkom Trgu pravde - omeđenom Ilicom, Selskom, Ulicom Baruna Filipovića i dijelom Cankarevom - 1. srpnja trebao bi proraditi Kazneni odjel zagrebačkog općinskog suda.

Taj kompleks, cjelokupne površine oko 120.000 četvornih metara, u budućnosti će postati prava pravosudna četvrt jer će se tu premjestiti Županijski, Trgovački i Prekršajni sud te Općinski sud podijeljen na Kazneni i Građanski, Županijsko državno odvjetništvo, Općinsko državno odvjetništvo i Pravosudna akademija.

Tu će se naći i svi prateći sadržaji - podzemna garaža na nekoliko etaža, kongresna dvorana, klub pravnika i restoran.

Sve ovo dovest će do svojevrsne demilitarizacije ove zagrebačke četvrti jer se prvi put prekida s tradicijom smještaja isključivo vojnih objekata, koja datira još iz Austro-Ugarske. Tome će doprinijeti i pretvaranje vojarni, koje se nalaze preko puta, u Katoličko sveučilište.

Zgrada Kaznenog odjela Općinskog suda u rekordnom je roku, za nešto više od godinu dana, iz poluspaljene građevine pretvorena u moderno zdanje. Kazneni suci Općinskog suda svoje će skučene prostorije u bivšoj Palači pravde sada zamijeniti moderno opremljenim i prostranim sudnicama veličine 40 do 60 četvornih metara. Uz 35 sudnica, tu su i kabineti za svakog suca. Prostrana je i knjižnica, koja može poslužiti i kao dvorana za sastanke. U zgradi je i šest rešetkastih prostorija u koje će se smještati pritvorenici koji dolaze na suđenje.

Puno pozornosti dano je sigurnosti zaposlenika i stranaka u sudu. Tako svaki sudac, procijeni li da postoji opasnost od narušavanja reda u sudnici, pritiskanjem dugmeta ispod stola odmah može alarmirati pravosudne policajce koji imaju pregled nad svim prostorijama. Cijela zgrada je pod video-nadzorom.

Invalidi će se moći kretati bez arhitektonskih barijera. Za njih su napravljeni posebno prilagođeni toaleti u kojima je alarm, pa im, zatreba li, netko odmah može priskočiti u pomoć.

Sve je opremljeno namještajem domaće proizvodnje, a na unutarnjem uređenju, kako smo čuli, radilo je stotine ljudi. Vrijednost svih radova i uređenje iznosi oko 20 milijuna kuna, koji su izdvojeni iz proračuna.

Prošetali smo i novouređenom, ali još neopremljenom zgradom u koju će najesen preseliti Odjel za mladež zagrebačkog općinskog suda. Sve vrlo sliči zgradi Kaznenog odjela, s tim da će u potkrovlju biti posebna prostorija u kojoj će boraviti maloljetnici na koje se odnose sudski procesi.

Pravosudni kompleks podići će rejting cijelog Črnomerca jer, kako smo čuli, već su počele rasti cijene nekretnina na tom gradskom području.

Biljana Bašić