Vjesnik: 24. 06. 2006.

Srbija - SAD: Washignton raspliće kosovski čvor

Bush je u Beču izjavio kako očekuje da će službeni Beograd razumjeti da većina stanovništva Kosova želi neovisnost

Predstojeći posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice Washingtonu mogao bi biti prijelomna točka u demokratskom razvoju Srbije. Tadić i Koštunica će posjetiti SAD sredinom srpnja na poziv Bijele kuće, a glavne teme razgovora bit će Kosovo i Mladić.

Očekuje se da će najviše srbijanske dužnosnike primiti i predsjednik SAD-a George W. Bush, koji je za vrijeme summita EU-SAD u Beču izjavio kako očekuje da će službeni Beograd razumjeti da većina stanovništva Kosova želi neovisnost. Kako je objasnio američki veleposlanik u Srbiji Michael Polt, Bush želi upravo to da Tadić i Koštunica shvate da većina na Kosovu želi neovisnost, ne i da to po svaku cijenu prihvate. Administracija SAD-a zalaže se za stabilnost i demokratski razvitak regije. U ovom trenutku, rekao je Polt, postoje razlozi da vjerujemo da bi odluka o budućem statusu Kosova bila pozitivan pomak.

SAD želi učiniti da demokratske snage u Srbiji ne trpe štetu zbog takve odluke, ali i Srbija mora učiniti sve sa svoje strane da konstruktivno pristupi pregovorima, zaključio je američki veleposlanik.

U diplomatskim krugovima u Beogradu može se čuti da je povećano zanimanje Bijele kuće i State Departmenta za Kosovo postalo na neki način i pitanje prestiža za republikansku administraciju. Washington je možda suviše dugo prepuštao Europljanima prostor za inicijativu, a to je, prema tumačenju američkih analitičara, donijelo samo bespotrebno odgađanje i kaos u pregovorima.

Predsjednik Bush i državna tajnica Condoleezza Rice najprije su posjeli kosovskog predsjednika Fatmira Sejdiua i premijera Agima Çekua za stol i objasnili im kako će se proces dalje odvijati. Sada žele isto predočiti Tadiću i Koštunici. Republikanskoj administraciji je važno da na Balkanu zabilježi diplomatski uspjeh uoči izbora za Kongres u studenome.

Važna tema u razgovorima bit će i Ratko Mladić. SAD s nestrpljenjem čeka završetak rada Haaškog tribunala, ali taj sud neće prestati sa radom prije negoli Mladić i Karadžić budu izvedeni pred lice pravde. Washington će ponuditi logističku pomoć vladi Srbije u njihovom pronalaženju. Službeni Beograd je već zatražio sličnu pomoć od europskih saveznika, prije svih od Njemačke čija bi Savezna sigurnosna služba (BND) mogla biti angažirana već početkom sljedećeg mjeseca.

Bojan al Pinto-Brkić