Večernji list: 24. 06. 2006.

OHR Upravni odbor PIC-a nakon dvodnevnog zasjedanja najavio:

OHR radom prestaje 30. lipnja 2007. godine

Autor: Eldina Medunjanin

SARAJEVO - Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH definitivno bi trebao radom prestati 30.lipnja iduće godine. Takva odluka najavljena je nakon dvodnevnog sastanka Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira.

Kako je novinarima izjavio visoki predstavnik, Christian Schwarz-Schilling, pripreme za zatvaranje njegova ureda počet će odmah, iako će konačna odluka o datumu završetka misije OHR-a i njezinom pretvaranju u ured posebnog predstavnika EU još jednom biti razmotrena u veljači 2007. godine. Upravni odbor PIC-a, koji čine vodeće zemlje u svijetu, smatra da se priroda angažmana međunarodne zajednice u BiH treba promijeniti. Od angažmana na provedbi mira, aktivnosti međunarodne zajednice sve više će se preusmjerivati na približavanje BiH europskim integracijama.

- Zatvaranje OHR-a ne znači da se međunarodna zajednica povlači iz BiH. Ona će i dalje biti prisutna u ovoj zemlji, uz veći angažman europskih institucija. Ja ostajem na funkciji posebnog predstavnika Europske unije. Moja će uloga biti uloga koordinatora. Surađivat ću s lokalnim vlastima, davati savjete, predlagati rješenja, razmatrati odluke - kazao je Swarz-Schilling, objašnjavaju svoju ulogu nakon "gašenja" OHR-a. S dvodnevnog zasjedanja političkih direktora Upravnog odbora PIC-a upućene su i brojne poruke bh. vlastima, koje se uglavnom odnose na međunarodna očekivanja kada je riječ o provedbi reformi.

- Pred BiH političarima je puno zadataka u okviru reformskih procesa koje trebaju obaviti do izbora - upozorio je njemački diplomat. Među zadatke koji očekuju BiH vlasti naveo je prihvaćanje zakona o obligacijama, visokom obrazovanju, lijekovima, rješavanje spora o raspodjeli prihoda, reformu javnog rtv sustava i, naravno, reformu policije. Među prioritetima ovdašnjih vlasti,moraju biti i puna suradnja s Haaškim sudom, te provedba odluka Doma za ljudska prava. Schilling je jasno upozorio da će međunarodna zajednica surađivati samo s onim političkim snagama u BiH koje su spremne na provedbu reformi.