Jutarnji list: 24. 06. 2006.

Bogati i slavni ilegalno u gradskim stanovima

Piše: Vanja Nezirović

Ministar Kalmeta najmoprimac je stana od 156 kvadrata za službene potrebe u Masarykovoj

K. Cigoj – Gajeva;  M. Fodor - Tomislavov trg; T. Kesovija - F. Gotovca; A. Malenica – Tratinska; J. Radeljak - Dežmanova

ZAGREB - Popis od 8433 stana, 160 poslovnih prostora i 653 zakupca zemljišta u vlasništvu Grada Zagreba stavljen je na službenu stranicu Grada Zagreba (www.zagreb.hr) nakon što je na posljednjoj sjednici Gradske skupštine gradonačelnik Milan Bandić obećao da će to učiniti u roku od 15 dana.

Popis gradskih stanova podijeljen je u sedam kategorija u kojima su zakonski najsporniji korisnici bez valjane pravne osnove, a takvih je 2325. Poznati tzv. bespravni stanari od kojih Grad traži povrat ključa, među ostalima, jesu Krunoslav Cigoj, Mia Begović, Mirko Fodor, Tereza Kesovija, Anita Malenica, Domagoj Margetić, Josip Radeljak te Ivica Ropuš.

No, iako Grad, primjerice, protiv novinarke Anite Malenice vodi sudski spor za iseljenje iz 33 četvorna metra u Tratinskoj ulici, nedavno je spomenuta novinarka predala zahtjev za dodjelu tog stana na korištenje. Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport dao joj je, doznajemo, pozitivno očitovanje, kao i bespravnoj stanarki glumici Miji Begović. Ona, naime, i nakon udaje za građevinskog poduzetnika Željka Žnidarića, kako je nedavno izjavila u jednom tjedniku, živi sama sa svojom kćerkom u 28 četvornih metara u Nodilovoj 10.

Najmoprimci stanova za službene potrebe smjestili su se u 90 stanova, a u jednom od njih u Masarykovoj 10 u 156 četvornih metara smjestio se ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta. Temeljem liste reda prvenstva dodijeljeno je u najam 1276 gradskih stanova, dok je 170 stanova dano na privremeno korištenje. Tako su djeca Zorana Dominija, slučajnog prolaznika na Cvjetnom trgu koji je stradao u mafijaškom obračunu i čija je i majka nedugo nakon toga umrla, dobila stan od 60-ak četvornih metara na privremeno korištenje.

U 136 gradskih stanova smješteni su još zaslužni građani poput Janice Kostelić, Ivana Ljubičića, Božidara Alića, Ivane Brkljačić, Slavka Brankova, Vlatka Cvrtile, Doris Šarić Kukuljica, Filipa Nole i dr. No, njima je zabranjeno imati u vlasništvu neku drugu nekretninu, a nedavno je skijašica Janica Kostelić s dečkom, navodno, kupila stan u Rijeci.