Večernji list: 24. 06. 2006.

TAJNE SLUŽBE Katolički tjednik iznio je ozbiljne optužbe na račun hrvatskog predsjednika

Glas Koncila: Mesić bio kadrovik Udbe

Autor: Zvonimir Despot

Je li predsjednik Stipe Mesić bio kadrovik Udbe? Takvo se pitanje nameće iz najnovijeg feljtona katoličkog tjednika "Glas Koncila" pod naslovom "Vjerske zajednice pod povećalom jugoslavenske tajne službe" u kojemu je Mesić izravno optužen da je 1970. kao predsjednik općine Orahovica dogovorio angažiranje budućeg visokopozicioniranog inspektora jugoslavenske Službe državne sigurnosti, kolokvijalno Udbe. Riječ je o Željku Bartoloviću, nekadašnjem glavnom inspektoru i savjetniku saveznog sekretara za unutrašnje poslove SFRJ za vjerska pitanja.

Iz Mesićeva kraja

Bartolović je i iz Mesićeva kraja, rođen u Donjoj Pištani kod Orahovice, a svoja je sjećanja iz rada na špijuniranju vjerskih zajednica za Jugoslavije iznio u knjizi "Probušena mantija" koju je 2004. objavio u Osijeku u vlastitoj nakladi. Do 1970. radio je u imovinsko-pravnoj službi općine Orahovica, a u knjizi je naglasio da je dogovorom tadašnjeg šefa općine Mesića i načelnika SDS centra Osijek Marka Bezera prešao u SDS Osijek. Kao viši inspektor RSUP-a Hrvatske prešao je 1988. u SSUP.

Spominje i Šeksa

Mesića spominje i kao predsjednika Predsjedništva SFRJ s kojim se zacijelo družio u Beogradu 1991. godine. Uz niz udbaša s kojima je surađivao ili se susretao još navodi i Vladimira Šeksa kojega titulira kao odvjetnika. Bartolović je umirovljen 1991., do 1998. je živio u Osijeku, a umro je prošle godine u Bilju. Upravo je Bartolovićeva knjiga povod "Glasu Koncila" i njegovu novinaru Tomislavu Vukoviću da prenese autorove glavne naglaske, iako s dvije godine zakašnjenja.

Zanimljivo je i to da je u knjizi Bartolović ustvrdio da je gotovo cijela dokumentacija SDS-a uništena. Tako je naglasio da mu je jedini posao prije odlaska u mirovinu bio uništavanje dokumentacije koja je stvarana od 1945. do 1991. godine. Navodi da ga je pozvao Zdravko Mustać, šef saveznog SDS-a u Beogradu, i rekao mu: "Samo uništavaj!"

U oba je nastavka u podnaslovu izvučen Mesić

  Oprema nad tekstovima, posebice ona naglašena, uvijek je i poruka, odnosno stav uređivačke politike pojedinih novina. U ovom je slučaju očito da je Glas Koncila, čiji je glavni urednik Ivan Miklenić, posebice želio poentirati na Mesiću. Jer njegovo ime i kontekst oko s dogovora o Bartolovićevom angažiranju u Udbi nije naglašen samo u prvom nastavku, u kojemu to stoji i u tekstu. Isti je podnaslov s Mesićem osvanuo i u drugom nastavku ovonedjeljnog broja lista iako u tom nastavku nigdje nema tih rečenica. U drugom nastavku jedino se Mesić spominje u kontekstu Predsjedništva SFRJ.