Vjesnik: 26. 06. 2006.

Gužve i ove godine neizbježne

Na autocesti Zagreb-Split očekuje se povećanje prometa za pet do 10 posto

Hrvatske autoceste (HAC) pripremaju se za sigurno ali, kako kažu, i učinkovito vođenje prometa u vrijeme nove turističke sezone na autocestama za koju se ponovo očekuje porast prometa u odnosu na godinu ranije. Pogotovo na autocesti A1 Zagreb-Split, gdje se predviđa povećanje prometa za pet do 10 posto. Pokazatelj toga je i izrazito pojačan promet u posljednja dva vikenda u kojima su se stvarale kolone od nekoliko kilometara, ponajviše kod tunela Sveti Rok i Mala Kapela, ali i na graničnim prijelazima (u nedjelju ujutro na graničnom prijelazu Bajakovo kolona osobnih vozila bila je duga 10 kilometara).

»Cilj priprema je ostvariti još veću sigurnost i protočnost prometa te bolju informiranost i udobnost putnika u vrijeme turističke sezone nego što je to bilo lani. Uz to, pripremamo i dodatna poboljšanja kako bismo pružili sigurnost i veću uslužnost autocesta«, kažu u HAC-u.

Prije svega to se odnosi na redovno održavanje autocesta, provođenje prometno-tehničkih mjera privremene regulacije prometa u zonama tunela »Mala Kapela« i »Sveti Rok«, te povećanje kapaciteta naplata cestarine Brinje i Sveti Rok, koji se koriste kao izlazne naplate kod preusmjeravanja prometa na obilazne ceste.

U odnosu na 2004. godinu, 2005. je godine na dionici Sveti Rok-Maslenica prosječni ljetni dnevni promet (PLDP) bio za čak 28,2 posto veći, što je rezultiralo gužvama svih ljetnih vikenda.

»Najjači vikend bio je 29. do 31. srpnja, kad je kroz tunel "Sveti Rok" prošlo 115.782 vozila. Tog je dana s obje strane tunela bila kontinuirana kolona vozila duga od dva do 12 kilometara«, kažu u HAC-u.

Slična situacija se očekuje i ove godine gdje se gužve i zastoji u vrijeme pojačanog prometa očekuju na dionicama autoceste Zagreb-Split u zoni tunela »Mala Kapela« i »Sveti Rok« (zbog samo jedne otvorene tunelske cijevi) te na graničnim prijelazima i pojedinim cestarinskim prolazima.

Radi povećanja sigurnosti i propusne moći na A1, HAC će u zonama tunela »Mala Kapela« i »Sveti Rok« za vrijeme pojačanog prometa i u slučaju kolona stupnjevano putem promjenjivih znakova smanjivati maksimalnu dopuštenu brzinu.

»Također, zbog prometnih čepova koji nastaju u sklopu uskih grla "Mala Kapela" i "Sv. Rok" proširit će se naplatne postaje Brinje (za tri prolaza) i Sv. Rok (za četiri prolaza) kako bi se kroz njih promet kvalitetno preusmjerio«, napominju u HAC-u.

Većih zahvata na investicijskom održavanju, popravcima i rekonstrukciji građevina tijekom ove godine bit će na obilaznici Zagreba, Krčkom mostu te na dionicama autoceste od Zagreba do Slavonskog Broda. Na naplatnim platoima i odmorištima postavit će se dodatni sadržaji (stolovi, klupe, zaštita od sunca, info-pultovi), te će svi imati WC.

Valja napomenuti i da će u sklopu HAC-ovih centara za održavanje i kontrolu prometa na autocestama A1 i A3 dežurati ekipe Hitne pomoći kako bi se u što kraćem roku pružila pomoć unesrećenima.

Bojan Terglav