Večernji list: 26. 06. 2006.

RATNI ZLOČIN Iz Nizozemske izručen jedan od najtraženijih bjegunaca

Munib Suljić iz Haaga sletio u - bolnicu

Autor: Ivana Jakelić

Munib Suljić, koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u Pakračkoj Poljani, jučer poslijepodne izručen je Hrvatskoj.

Teško bolestan

Iz Nizozemske, gdje je u pritvoru Haaškog suda bio od 1. lipnja, u Hrvatsku je stigao zrakoplovnom linijom iz Amsterdama u 13.30 sati. Dopratili su ga policajci koji su ga u Zračnoj luci Zagreb predali pravosudnoj policiji. Suljić je odvezen u Bolnicu za osobe lišene slobode. U BOLS je odveden zbog teškoga zdravstvenog stanja, u kakvom je bio i nakon uhićenja. Vijest o Suljićevu izručenju Hrvatskoj jučer je potvrdio i Ivan Damjanović, ravnatelj Uprave za zatvorski sustav, koji je kazao da će liječnički tim pregledati Suljića kako bi ustanovio kakve zdravstvene probleme ima.

Nakon što je početkom lipnja Suljić uhićen u Nizozemskoj, Hrvatska je zatražila njegovo izručenje. Suljić je bio u bijegu nakon završetka suđenja za zločine u Pakračkoj Poljani, kad je na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na 10 godina zatvora. Na objavi presude nije se pojavio, a dok je bio u bijegu, Vrhovni mu je sud kaznu povisio za dvije godine. Za njim je bila raspisana tjeralica, a nagađalo se da se skriva u Njemačkoj, odakle je čak dao intervju novinaru Slobodne Dalmacije.

Je li Suljić uhićen ili se sam predao haaškim tužiteljima, nepoznanica je koja nije razriješena ni tijekom njegova jednomjesečnog pritvora u Nizozemskoj. Prema fotografijama koje su objavljene u medijima, očito je da je Suljić teško bolestan, pa su mnogi smatrali da je to jedan od mogućih motiva predaje.

Haaška istraga

Suljić je kao jedan od bliskih suradnika Tomislava Merčepa nesumnjivo bio zanimljiv haaškim istražiteljima, pogotovo nakon što je u ožujku ove godine u javnost procurilo da je Haag hrvatskom pravosuđu ustupio sav materijal do kojega je došao istražujući zločine u koje je Merčep navodno bio umiješan.

Igor Mikula još u bijegu

  U vezi sa slučajem Pakračka Poljana valja reći da je u bijegu i Igor Mikula, koji se poput Suljića nije pojavio na objavi presude. On je pravomoćno osuđen na pet godina zatvora, a i za njega su bili zainteresirani haaški istražitelji koji su ga, dok je u jednom od bosanskih zatvora izdržavao kaznu zbog iznude, posjetili i s njim razgovarali, no što je on tom prigodom rekao do danas je ostalo nepoznanica.