Slobodna Dalmacija: 24. 06. 2006.

ŠPIJUNSKA POSLA RASPRAVA O ZAKONU O TAJNIM SLUŽBAMA IZRODILA JE JEDINSTVENI APSURD: ŠEF POA-e UŽIVA PODRŠKU HHO-a, DOK GA OPORBA OPTUŽUJE DA IGNORIRA LJUDSKA PRAVA

Podzemni rat s Karamarkom

Na djelu je tihi rad nekadašnjega špijunskog podzemlja povezanog s bivšim legionarima i haaškim bjeguncem Antom Gotovinom, zatim Karamarkov prethodnik Franjo Turek, tu je također osvetnički “krug” Bože Vukušića, a ako se još otvori pitanje SIS-ove operacije “Kameleon” iz 1999., na Karamarka će navaliti umirovljeni SIS-ovski sljedbenici neuništivog Markice Rebića...

Piše: Jasna BABIĆ

Tomislav Karamarko, aktualni šef POA-e, lice je posve novoga hrvatskog apsurda: uživa podršku HHO-a, vodeće organizacije za ljudska prava, dok ga oporbeni političari SDP-a optužuju, naprotiv, da ljudska prava još uvijek ignorira. Nedopustivo je, kažu u SDP-u posljednjih dana, da tajna služba ima pravo prisluškivati telefonske centrale pojedinih tvrtki, tzv. pravne osobe...

U skladu s domaćim običajima “zakukuljenog-zamumuljenog” izjašnjavanja, Karamarkovo ime ne spominje se eksplicite, već se tobože samo raspravlja o novom Zakonu o sigurnosnim službama, koji je pred usvajanjem ili “rušenjem”. Ali neizgovorene namjere su posve očite: kada bi se Sabor u konačnici izjasnio protiv zakonskog prijedloga, Karamarko bi bio prisiljen na ostavku. I obratno, usvoji li se reorganizacija tajnih službi, za Karamarka je zajamčeno čvrsto i dugotrajno šefovsko mjesto.

Frustracije i strahovi

Ta perspektiva dugovječne Karamarkove pozicije izaziva prilične frustracije, strahove i otpore. Otpori tek dijelom proizlaze iz političkog refleksa prema vladajućem HDZ-u. Tako će jedan SDP-ovac u privatnom razgovoru priznati: “Da je Zakon čak savršen, dobra oporbena stranka mora mu tražiti najsitniju manu jer je HDZ-ovo djelo.” Na drugoj strani, sam premijer Sanader je počinio politički gaf: prerano je obznanio da je s Ivicom Račanom, predsjednikom SDP-a, postigao dogovor. Dio SDP-ovaca sada agitira protiv zakona, u inat Račanu, prosvjedujući isključivo protiv privatnih političkih aranžmana svoga predsjednika s HDZ-ovim premijerom.

No, SDP djeluje kao javni, poznati kritičar, dok se iza kulisa pomalja cijela “rashodovana” armija agenata i njihovih šefova, koji Karamarkovo postojanje osjećaju kao zakidanje svojih osobnih špijunskih “pravica”. Novinske redakcije u posljednje vrijeme primaju anonimna pisma o navodnom Karamarkovu nepotizmu, dojave o njegovoj sprezi s “ustaškim” medijskim silama, pa povjerljive informacije o njegovim supertajnim operacijama za potrebe navodnih HDZ-ovih ucjena.

Na djelu je, primjerice, tihi rad nekadašnjega špijunskog podzemlja povezanog s bivšim legionarima i haaškim bjeguncem Antom Gotovinom, kojeg je tek Karamarko locirao i uhitio. Zatim, uočljiv je Karamarkov prethodnik Franjo Turek, kojemu je jedan privatni odvjetnik morao otkriti skrovište “ahmićke četvorke”, dok je svoj lov na Gotovinu, u famoznoj “prezentaciji”, okončao špijunskim nalazom novinskog antihrvatskog komplota. Tu je također osvetnički “krug” Bože Vukušića, tzv. istražitelja nekadašnje Udbe, koji je uvjeren kako sam Karamarko - po nalogu premijera Sanadera - opstruira njihovu ofenzivicu protiv omraženog Josipa Perkovića. Ako se još otvori pitanje SIS-ove operacije “Kameleon” iz 1999., na Karamarka će navaliti umirovljeni SIS-ovski sljedbenici neuništivog Markice Rebića. Možda i predsjednica HSLS-a, čiji je štićenik Josip Trogrlić do grla umiješan u spomenuti “Kameleon”.

POA-ina kuhinja

Tako se SDP-ovo javno protivljenje Zakonu čini tek bezazlenim političkim dodatkom.

Doduše, aktualni šef POA-e samog sebe je doveo u situaciju da njegova budućnost više ne ovisi o dokazivanju “špijunske” profesionalnosti, već mnogo više o političkim silama u saborskim klupama. Promašaj je začet onog trenutka kad su osnovne konture Zakona o sigurnosnim službama izmijesili pravnici u samoj POA-i. Ta činjenica unaprijed i posve opravdano izaziva sumnjičavost: kada špijuni sami za sebe kroje pravila uhođenja i prisluškivanja, onda se, kako hrvatsko iskustvo pokazuje, u njima zasigurno skrivaju kojekakve zamke...

I doista, u prvotnoj verziji Zakona izostao je tzv. građanski, javni nadzor špijunskog djelovanja koji sada pripada Vijeću za civilni nadzor tajnih službi. Prema neslužbenim objašnjenjima u državnom vrhu, Zakon se oblikovao po uzoru na zemlje Europske unije i NATO-a koje ne poznaju takvu vrstu kontrole. Osobito ne poznaju kontrolu tako širokih ovlasti kakve uživa domaće Vijeće: pravo na uvid u sve operacije, dokumente, odluke o prisluškivanju i “obradama”. Uzgred rečeno, u Karamarkovu mandatu Vijeće je obavilo deset nadzora. U svim slučajevima POA je dobila odlične ocjene, što je prilično pouzdan znak da je tajna služba tek nakon petnaestak godina stavljena u zakonite okvire tzv. nacionalne sigurnosti.

Navodno, inozemni špijuni s kojima Hrvatska već sada surađuje na planu organiziranog kriminala i protu-terorizma zahtijevaju da se zajedničke špijunske “tajne” drže podalje od bilo kakvih predstavnika građanskog društva. Ipak, nakon podužeg natezanja s nevladinim organizacijama, Karamarko je pokleknuo: kako najavljuje Tin Gazivoda, predstavnik HHO-a u Vijeću za civilni nadzor, svi njihovi bitni zahtjevi u cijelosti su uvaženi i bit će ugrađeni u budući Zakon o sigurnosnim službama.

- Ali to je apsurdno. Za nekoliko godina, kada uđemo u NATO, to isto Vijeće Hrvatska će ipak morati ukinuti - kaže dobro obaviješteni Vladin službenik.

Proizvodnja špijuna

Još prije mjesec dana SDP se, kao saveznik nevladinih organizacija, protivio Zakonu zato što je ukinuo civilni nadzor nad tajnim službama. Budući da je civilna kontrola sačuvana u prijašnjem opsegu, bit će zanimljivo pratiti razvoj daljnje SDP-ove argumentacije. Zakon se, istina, može izglasati u Saboru i bez SDP-a. No, široko Karamarkovo lobiranje, uz niz kompromisa koje je učinio, svjedoči da mu je izuzetno stalo do osvajanja što širega stranačkog koncenzusa. U protivnom, ni njegova daljnja ravnateljska funkcija nije posve stabilna: u vrijeme koalicijske vlade Ivice Račana, razne su stranke proizvele još i vlastite “špijune”, također s velikim ambicijama.