Večernji list: 26. 06. 2006.

POSJETI Srbijanski predsjednik sutra u službenom posjetu Hrvatskoj

Tadić stiže u Zagreb, a potom odlazi u Knin

Autor: Jasmina POPOVIĆ

Dolazak u Hrvatsku bit će prvi službeni posjet srbijanskog predsjednika Borisa Tadića nekoj stranoj zemlji, nakon referenduma o neovisnosti Crne Gore i raspada državne zajednice Srbije i Crne Gore. Sutrašnji dolazak u kojem je, kako doznajemo, predviđen razgovor u četiri oka s predsjednikom Stjepanom Mesićem, susret dviju službenih delegacija, posjet Kninu i susret s predstavnicima srpske zajednice u Hrvatskoj bogat je sadržajno, ali i posebnim političkim značenjem.

Sanader u Beogradu

Zna li se da za desetak dana, početkom srpnja, u Beograd odlazi premijer Ivo Sanader koji će se naći s premijerom Vojislavom Koštunicom, jasno je da s obje strane postoji želja da se grade dobri međusobni odnosi. Predsjednik Tadić bio je već u Hrvatskoj na inauguraciji predsjednika Mesića te mu je ovo formalno drugi posjet. Za prošlogodišnjeg posjeta predsjednika Mesića Srbiji i Crnoj Gori bio je u jednom dijelu domaćin hrvatskom predsjedniku i tada mu je upućen poziv da posjeti Hrvatsku.

U međuvremenu su se promijenile okolnosti, ali izuzetno nam je drago da je baš za svoj prvi službeni posjet odabrao Hrvatsku objašnjava Večernjakov izvor.

Otvorena pitanja

Obje strane, i hrvatska i srpska, očito žele pokazati da se s raspadom državne zajednice SiCG nisu promijenili prioriteti i da je međusobna komunikacija i suradnja u obostranom interesu te da ni jedna dimenzija susjedskih odnosa neće biti zanemarena. Prema Večernjakovim informacijama, predsjednik Tadić i Mesić i njihove delegacije vjerojatno će se dotaknuti otvorenih pitanja, a najčešće se kao sporna spominju problem nestalih, granica na Dunavu i povrat imovine.

Nakon razgovora u Zagrebu planiran je Tadićev posjet Kninu. S obzirom na to da je Tadić pratio Mesića prilikom njegovih posjeta hrvatskoj zajednici u Srbiji, ali i hrvatskim Srbima koji su izbjegli nakon Oluje, vjerojatno je da će i predsjednik Mesić biti u Kninu sa svojim gostom iz Beograda.

Pupovac: Tadić dolazi jer Srbiji treba pomoći

  Smatram kako je dobro što Hrvatskoj u posjet dolazi predsjednik Tadić. Odnosi Zagreba i Beograda trebaju napredovati i razvijati se, a posebno je potreban veći angažman Zagreba i Hrvatske u stvaranju što je moguće bolje atmosfere za završnu fazu krize na području bivše Jugoslavije. Mislim pri tome na zbivanja u Crnoj Gori, na Kosovu te u Bosni i Hercegovini. Iznimno je važno da u ovom trenutku imamo novu političku klimu i filozofiju, drukčiju od one koja je postojala prije pet ili 15 godina. Da bi demokratska vlast u Srbiji mogla izaći na kraj s otvorenim pitanjima, treba potporu i neku vrstu zajedničkog nastupa u završnom razdoblju koji uključuje i demokratsko konstituiranje Srbije komentar je političkog vođe hrvatskih Srba Milorada Pupovca. (Lj. G.)