Vjesnik: 26. 06. 2006.

Šeks: Boriti se za istinu o Domovinskom ratu

GLINA - »Moramo se boriti za istinu o Domovinskom ratu i protiv svih onih koji žele Hrvatsku, njezinu vojsku i policiju i njihove legendarne zapovjednike staviti na optuženičku klupu, a Domovinski rat utvrditi kao zločinački pothvat«, rekao je u subotu predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks pripadnicima svih postrojbi Specijalnih jedinica policije koje su pod njegovim pokroviteljstvom u Glini proslavile 15. godišnjicu.

Svečanost je održana na gradskom stadionu gdje su se sve postrojbe policijskih specijalaca postrojile pod svojim ratnim zastavama, a ujedno je obilježena i 15. godišnjica oružanog otpora srpskom agresoru na području Gline. Dan nakon proglašenja samostalne Hrvatske, 26. lipnja 1991. srpske paravojne postrojbe napale su policijsku postaju u Glini, pri čemu je poginuo policajac Tomislav Rom, a 15 policajaca je zarobljeno, nakon čega su postaju oslobodili pripadnici ATJ »Lučko« i II. bojne II. gardijske brigade ZNG-a.

Šeks je istaknuo kako bi sve političke odluke koje je Sabor donio u ljeto 1991. bile ništavne da nije bilo branitelja koji su omogućili slobodu i neovisnost. »Stoga ove godišnjice treba gledati u svjetlu podsjećanja na te slavne dane kad je hrvatskom krvlju stvorena hrvatska država i boriti se protiv krivotvoritelja povijesti koji tvrde da je Hrvatska nastala na zločinu«, kazao je Šeks čestitajući specijalcima na njihovu »trnovitom, ali slavnom putu«. I ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak specijalcima je poručio da ne moraju ni pred kim saginjati glavu jer su branili svoje. [Marijan Lipovac]