Slobodna Dalmacija: 26. 06. 2006.

ZRAKOPLOVOM IZ AMSTERDAMA DOVEZEN KRUNSKI SVJEDOK PROTIV TOMISLAVA MERČEPA

MUNIB SULJIĆ TAJNO IZRUČEN HRVATSKOJ

NALOZI ZA LIKVIDACIJU Prema izvorima Slobodne Dalmacije, Munib Suljić spreman je govoriti o zločinima MUP-ove pričuvne jedinice pod Merčepovom komandom u Gospiću, Zagrebu i Pakračkoj Poljani, kao i o likvidacijama srpskih civila na vukovarskom području u proljeće i ljeto 1991. godine, kada je Merčep obavljao dužnost gradskog sekretara za narodnu obranu. Navodno, sastavljao je popise i osobno izdavao naloge za egzekuciju

Merčep je doista uklonjen iz Vukovara, ali je istim potezom promoviran u pomoćnika unutarnjih poslova za pričuvne policijske jedinice.

Suljić se sam prijavio Haaškom tužiteljstvu, očito znajući da su se njegovi istražitelji neko vrijeme bavili slučajem Merčep i da ima velike šanse dobiti status pokajnika.

No, budući da se već odavno zna da je Merčepov predmet ostavljen hrvatskom pravosuđu, Haaško se tužiteljstvo proglasio nenadležnim.

Tako se Suljić, nakon predaje Haagu, našao pod ingerencijom nizozemske policije. Ipak, svoju pokajničku ispovijest dao je u nazočnosti haaškog predstavnika, koji ju je odmah zatim proslijedio Mladenu Bajiću.

Optužnica protiv Merčepa samo pitanje vremena

Suljićev iskaz pred haaškim istražiteljima, koliko je za sada poznato, prvi je pravno-valjani dokaz da su glasine o Merčepovim zataškanim žrtvama u Vukovaru bile u cijelosti utemeljene. Uzgred rečeno, obitelji pobijenih vukovarskih Srba tužile su Republiku Hrvatsku, u čije su ime likvidirani njihovi muževi i braća.

Budući da je nakon Suljićeva pokajništva Merčepova optužnica tek pitanje vremena, upravo ovih dana odvjetnik Ante Nobilo preuzeo je njihove punomoći oštećenih stranaka.

Kako se tvrdi, u predratnim mjesecima smaknuto je barem 50 uglednih ili imućnijih vukovarskih Srba, kako bi se ostali pripadnici srpske zajednice zastrašili i natjerali u "dobrovoljni" bijeg. Primjenjivala se jedinstvena metoda: Merčepovi sljedbenici noću bi banuli u kuću i odveli žrtvu tobože na "saslušanje". Nitko se nije vratio. Tek bi poneki leš izbacio Dunav...

Merčep: Najave nisu protiv mene...

ZADAR - Predsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislava Merčepa, koji je u nedjelju u Zadru bio na Petim susretima djece hrvatskih branitelja, zamolili smo za izjavu, odnosno komentar medijskih najava mogućeg kaznenog progona zbog navodnih zločina u Domovinskom ratu.

— Nisam ovdje došao zbog toga, došli smo po sasvim drugoj zadaći i ne bih želio davati bilo kakve izjave o tome. Ne želim kvariti dan nekim drugim ljudima, a najave ionako nisu i neće biti protiv mene, nego protiv drugih ljudi — kratko nam je odgovorio Tomislav Merčep.

N. VERTOVŠEK