Večernji list: 26. 06. 2006.

BIROKRACIJA Popis korisnika gradske imovine objavljen na internetu vrvi netočnim podacima

Bespravni i bezimeni se naselili u čak šest zgrada

Autor: Vojislav Mazzocco

Objavivši sve korisnike gradskih stanova, zemljišta i poslovnih prostora, gradonačelnik Milan Bandić održao je obećanje dano za govornicom Gradske skupštine. Međutim, pogleda li se popis pažljivije, otkrije se niz nedostataka, netočnosti pa i bizarnih navoda.

Panika zbog obećanja

Popis je iznenada objavljen, čini se, samo zato da bi se gradonačelnik mogao pohvaliti kako je održao obećanje. Popis sadržava 2086 imena bespravnih stanara u gradskim stanovima, a da je za njegova sastavljanja u Uredu za imovinskopravne poslove vladala panika, odnosno da nije bilo vremena za detaljne provjere, vidi se i po tome što je na njemu, primjerice, Krunoslav Cigoj. A operni pjevač Cigoj, ispostavilo se još prije nekoliko mjeseci, ne stanuje više u 97 četvornih metara u Gajevoj ulici. Ured ga ipak (na)vodi kao bespravna stanara.

Među bespravnim stanarima vodi se i "prazan stan". Kako "prazan stan" može biti bespravni stanar, objasnila nam je Ninoslava Zeković, pročelnica za imovinskopravne poslove. Teoretski je moguće da se netko iselio, a da sudski proces još traje rekla je Ninoslava Zeković.

Prozvani i pošteni

No, kako je to jedina takva stavka na popisu, čini se da se mnogi ni pod prijetnjom tužbe ne žele iseliti iz gradskih stanova. Na popisu su i oni koji su odavno izgubili parnice i iselili se iz stanova, a grad ih još proziva na internetu.

Stanom se legalno koristio moj otac, a ja sam se iselio iz njega čim sam izgubio parnicu s gradom rekao je jedan od prozvanih koji već godinama ne živi u gradskome stanu.

Popis je toliko nemarno sastavljen da se čak navodi kako je šest zgrada bespravno useljeno, a od imena stanara nije navedeno ni jedno.

Nagrađivanje kriminala

  Nije ni čudno što se bespravni stanari, unatoč tužbama, ne žele iseliti kad je Slobodan Ljubičić, član Poglavarstva za imovinskopravne poslove, najavio da će razraditi model prema kojem će te stanove moći otkupiti. Njegov argument za takvo nagrađivanje kriminala jest računica prema kojoj je gradu isplativije te stanove prodati nego gubiti novac na parnice, pri čemu ilegalcima ne može naplatiti ni minimalnu stanarinu. Usto, već dulje se po gradskim kuloarima može čuti da će dobiti čak i popust kod otkupa.