Vjesnik: 27. 06. 2006.

Stranci ne ugrožavaju domaće odvjetnike

Golemu energiju valja uložiti u način reguliranja rada stranih odvjetnika u Hrvatskoj, posebice vodeći računa o tome da se domaćim odvjetnicima pruži najveća moguća zaštita

Umjesto dosadašnjeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Ranka Pelicarića, strukovnu odvjetničku udrugu vodit će u idućem trogodišnjem razdoblju Leo Andreis, dosadašnji Komorin tajnik. S Andreisom, kojem je povjerenje dalo 80 od 94 članova Izborne skupštine HOK-a, razgovarali smo o nekim aktualnim pitanjima rada HOK-a, pa i onim »škakljivijim«.

• Hoće li se odvjetnici ubuduće moći reklamirati, što im je sada zabranjeno?

- Podsjećam da nikad nisam govorio o mogućnosti reklamiranja, pa ni na internetskim stranicama. Ono što sam rekao, i što ću zajedno sa svojim kolegama pokušati provesti u djelo, mogućnost je stavljanja mnogo većeg broja informacija o pojedinom odvjetniku, zajedničkom odvjetničkom uredu ili odvjetničkom društvu bilo na web stranicu Komore, bilo na vlastitu web stranici, i to tako da svi odvjetnici budu u istoj poziciji. Tu web stranicu trebalo bi unificirati za sve odvjetnike.

• Kakva su vaša stajališta o mogućnosti rada stranih odvjetnika u Hrvatskoj s obzirom na pristupanje europskim integracijama? Protive li se tome naši odvjetnici?

- Kad Hrvatska uđe u punopravno članstvo Europske unije, sigurno je da neće biti moguće spriječiti rad stranih odvjetnika u Hrvatskoj. Smatram da zbog te činjenice nema neke veće opasnosti za rad i egzistenciju domaćih odvjetnika. Stoga nije pametno trošiti energiju na protivljenja tome. Držim da energiju, i to golemu, valja uložiti u način reguliranja rada tih stranih odvjetnika u Hrvatskoj, posebice vodeći računa o tome da se domaćim odvjetnicima pruži najveća moguća zaštita glede ravnopravnosti u pribavljanju poslova, odgovornosti i poštivanja domaćih propisa.

• Ima li sukoba u HOK-u ili je istup odvjetnika Ivana Katavića, kojim je prozvao bivše vodstvo udruge da nije dovoljno zastupalo odvjetničke intere se, samo izraz pojedinačnog nezadovoljstva?

- Valjalo bi prije svega definirati pojam sukoba. Međutim, bez obzira na tu definiciju, mislim da se istup kolege Katavića ne može kvalificirati kao bilo koja vrsta sukoba unutar HOK-a, a dopuštam mogućnost da je kolegin istup izraz njegova osobnog nezadovoljstva izazvanog njegovim stavovima i njemu znanim razlozima.

• Ostaju li sadašnje odvjetničke tarife ili smatrate da tu treba nešto mijenjati?

- Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika promijenjena je u ljeto 2004. godine, i to nakon punih devet godina. Ne vidim da bi sada ili u bliskoj budućnosti bilo ikakve realne potrebe za bilo kakvom promjenom tarife.

• Što će biti ako iz EU-a bude zahtjeva za promjenom načina tarifiranja?

- Bude li EU u procesu pristupnih pregovora tražio kakva usklađenja glede tarife, nema dvojbe da ćemo o tome morati ozbiljno razmisliti i vidjeti što se može učiniti. Moram napomenuti da pojedine članice EU-a dan danas imaju potpuno različite pristupe i načine tarifiranja odvjetničkih usluga.

Biljana Bašić