Glas Istre: 27. 06. 2006.

Žrtvovanje Bešteka

Ni nogometna utakmica na Mundijalu se ne poništava zbog katastrofalnih sudačkih grešaka, pa ni presuda virovitičkog Županijskog suda da Darko Beštek mora vratiti Ministarstvu branitelja 100 tisuća kuna neće promijeniti ishod posljednjih parlamentarnih izbora, koji su bili neizvjesni do posljednjeg glasa.

Dotični je gospodin, 90-postotni invalid Domovinskog rata, u predizbornoj kampanji nastupao kao jedan od udarnih HDZ-ovih manekena, a njegovo je vraćanje nožne proteze ex-ministru Pančiću bilo najveći dokaz maćehinskog postupanja Račanove administracije prema braniteljima. Nesumnjivo, Darko Beštek donio je Ivi Sanaderu pokoji glas više da bi postao premijerom pa ga je ovaj nagradio i mjestom savjetnika ministrice Jadranke Kosor. Štoviše, nakon formiranja nove vlasti za novinare je upriličen dirljiv igrokaz u kojemu su Sanader i Kosor Bešteku oblivenom suzama vratili njegovu protezu, ponavljajući kao mantru: »Ne ponovilo se!«.

Danas kad je sudska vlast potvrdila da Beštek nije imao zakonsko pravo na ono za što je dobivao novac, dakle da ga prethodna SDP-ova vlast nije oštetila, sasvim je jasno da su njime manipulirali upravo njegovi HDZ-ovci. Nije ni čudo što razljućeni ministričin savjetnik sada podnosi ostavku, jer je na lažna obećanja nasjeo ne samo on, već i ostali hrvatski branitelji koji su bili uvjeravani da će »pokretanjem Hrvatske« znatno biti unaprijeđen njihov standard. Stoga su, zaokruživši broj ispred Sanaderovog imena, bili svjesno dovedeni u zabludu, jer nepravde o kojima je aktualni premijer govorio dok je bio u opoziciji nisu ni dan-danas ispravljene.

Štoviše, i udio u vlasništvu državnih tvrtki razmjerno sudjelovanju u Domovinskom ratu pokazao se još jednim problematičnim rješenjem, s obzirom na način bodovanja koji je prije svega vodio računa o administrativcima, a ne istinskim ratnicima. O onima, koji poput barakaša iz pulskih Valovina već godinama žive u neljudskim uvjetima i koje država nikada neće stambeno zbrinuti unatoč obećanjima dok je grmjelo, o svima na raznorazne načine prevarenim i razočaranim koji sve češće dižu ruke sami na sebe, da i ne govorimo.

Darko Beštek je u cijeloj ovoj igri iskorišten tek kao beštek kojim glavonje kusaju glavno jelo. Nakon obilnog objeda ne pada im na pamet oprati ga, već vade novu garnituru za sljedeće izbore. Neki novi bešteci dovodit će uvijek iznova neke stare političare na vlast i potom bivati odbačenima. Nažalost, korištenje invalida za slamanje srdaca svekolikih birača u zemlji Hrvatskoj niti je kažnjivo niti ima moralnih posljedica za one koji se takvim prljavštinama služe.

O tome valja voditi računa dok se glasački listići nalaze ispred nas.

Branko MIJIĆ