Slobodna Dalmacija: 27. 06. 2006.

ODGOVORNOST NAKON TEKSTA U "SLOBODNOJ" O INCIDENTU NA HVARU

Adlešić traži Vojkovićevu smjenu s položaja u HSLS-u

NAPAD NA MEDIJE Zanima me svaki napad na medije i zato ću, ako se ono što je objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji pokaže točnim, zatražiti stavljanje mandata na raspolaganje, a moguća su i isključenja — ustvrdila je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Đurđa Adlešić

SPLIT/ZAGREB- Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić zatražit će od potpredsjednika stranke Hrvoja Vojkovića da stavi mandat na raspolaganje zbog skandala prilikom otvorenja hvarskog hotela ’Riva’, o kojemu je ekskluzivno izvijestila Slobodna Dalmacija.

Stigle javne isprike

Za splitskog HSLS-ovca Ljubomira Srhoja od Predsjedništva HSLS-a će zatražiti odluku o isključenju iz stranke.

Potpredsjednik HSLS-a Hrvoje Vojković i njegov stranački kolega Ljubomir Srhoj jučer su se javno ispričali zbog subotnjeg incidenta na otvaranju hvarskog hotela ’Riva’, kada je Srhoj fizički nasrnuo na fotoreportera Slobodne Dalmacije Jadrana Babića kako bi spriječio fotografiranje Vojkovića u prilično intimnom druženju s djevojkom Tamarom.

Podsjetimo, eskalaciju Srhojeva napada spriječio je predsjednik splitskog Gradskog vijeća Željko Jerkov, koji je stao između njega i Babića i potom zamolio zaštitare da agresivnog HSLS-ovca udalje iz hotelskog restorana.

— Ne komentiram ničiji privatni život pa ni onaj svojih kolega, iako za dužnosnike ipak vrijede nešto stroža pravila nego za ostale građane. No, zanima me svaki napad na medije i zato ću, ako se ono što je objavljeno u Slobodnoj Dalmaciji pokaže točnim, zatražiti stavljanje mandata na raspolaganje, a moguća su i isključenja — ustvrdila je u izjavi za Slobodnu Dalmaciju Đurđa Adlešić.

Odluka na Predsjedništvu

Najavila je kako će o čitavom slučaju uskoro raspravljati Predsjedništvo stranke koje će odlučiti o Vojkovićevoj i Srhojevoj sudbini.

Bolji poznavatelji prilika u HSLS-u potvrdili su nam da bi ovaj incident mogao poslužiti kao povod za smjenu Hrvoja Vojkovića, prvo s mjesta potpredsjednika HSLS-a, a potom i s čelne pozicije u Croatia osiguranju, o kojemu se u HSLS-u već neko vrijeme nagađa.

M. KARLOVIĆ - SABOLIĆ

Isprika Đurđe Adlešić fotoreporteru Slobodne Dalmacije

Predsjednica HSLS-a Đurđa Adlešić u ime stranke osobno se zbog nasrtaja stranačkih kolega ispričala fotoreporteru "Slobodne Dalmacije" Jadranu Babiću.

- Vodstvo stranke prema tim članovima postupit će sukladno odredbama HSLS-a i pokrenuti određene sankcije, stoji u e-mailu šefice socijal-liberala.D.P.

Jerkov: Slobodna je napisala istinu

Očevidac događaja Željko Jerkov potvrdio nam je da je u "Slobodnoj" sve korektno preneseno.

- Ja osobno umiješao sam se kada sam vidio da taj gospodin povlači fotoreportera za kosu, zamolio sam redare da ga isprate iz hotela - kazao nam je Jerkov. I sam fotoreporter Jadran Babić potvrdio nam je da Vojković nije bio svjestan incidenta kojeg je u njegovo ime izazvao stranački kolega, te u njemu ni na koji način nije sudjelovao.

DAN POSLIJE PRVI ČOVJEK CROATIA OSIGURANJA O POTEZU STRANAČKOGA KOLEGE

Vojković: Osuđujem Srhoja, iako nisam ništa niti vidio

SPLIT - Prema svim saznanjima, u incidentu prilikom otvaranja hvarskog hotela ’Riva’, u kojemu je Ljubomir Srhoj, prijatelj i stranački kolega Hrvoja Vojkovića, nasrnuo na fotoreportera "Slobodne", sam Vojković nije sudjelovao niti je uopće imao pojma o incidentu, pa je svojim potezom Srhoj svom stranačkom nadređenom učinio medvjeđu uslugu.

Vojković: Nisam se nedolično ponašao

- Takvo ponašanje gospodina Srhoja oštro osuđujem, jednako kao i svaki pokušaj ograničavanja medijskih sloboda - čak i ako se zadire u privatnost. Ja znam da sam javna osoba i svjesno se pristajem odreći dijela svoje privatnosti - kazao nam je Vojković.

On tvrdi da se s djevojkom ’nije nedolično ponašao, već tek izmjenjivao zagrljaje i poljupce’, te - suprotno kazivanju očevidaca - da nije bio u alkoholiziranom stanju.

- Po naravi sam veseo i ne treba mi vino da se opustim - tvrdi dalje Vojković, napominjući kako je s djevojkom s kojom je privlačio poglede na ležaju u vrtnom restoranu u vezi nekoliko mjeseci - praktički od odluke o razvodu sa suprugom.

Cijela situacija stoga je za njega ’potpuno ćudoredna’, dok mu je spominjanje imena u kontekstu incidenta neprihvatljivo.

Srhoj: Neprimjerena reakcija

Srhoj se, pak, dan nakon incidenta osobno ispričao fotoreporteru "Slobodne", a u izjavi za novine sam je osudio svoj vlastiti postupak.

- Definitivno sam neprimjereno reagirao, radilo se o čisto emotivnoj reakciji bez znanja gospodina Vojkovića - kazao nam je Srhoj.

D. PETRANOVIĆ