Vjesnik: 27. 06. 2006.

Privatni računi pod nadzorom CIA-e

Nadzor bankovnih računa Amerikanaca uveden je u rujnu 2001.

NEW YORK (Od Vjesnikova dopisnika) - Bijela kuća ne ostaje dužna za kritike vladinog programa, masivnog upada u bankovnu privatnost američkih građana. Nadgledanje i kontrolu, ovaj put financijskih transakcija američkih građana Busheva administracija borbom protiv mogućih terorističkih aktivnosti.

Ostaje pitanje koliko je građana čiji se bankovni računi već odavno nadgledaju. Ministar financija John Snow u petak je priznao da nadzor postoji od rujna 2001. godine te da je uspostavljen odmah nakon terorističkih napada na Ameriku.

Ministar financija je ustvrdio, kako je cilj ovog programa, blokiranje financijskih kanala kojima se pomažu aktivnosti terorističkih mreža. S obzirom da je uz američko ministarstvo financija u projektu je sudjelovala i CIA, te da je kao i u slučaju prisluškivanja privatnih telefona američkih građana, upotrijebljena riječ terorizam, mediji sugeriraju da bi se i ovaj program na mala vrata mogao uvući i udomaćiti u američkoj svakodnevnici.

Dužnosnici Busheve administracije su ozbiljno shvatili novinske napise. Uostalom, New York Times, na naslovnoj strani detaljno otkriva kako je u sve uvučen izvjestan broj američkih i inozemnih banaka. Potpredsjednik Richard Cheney kritizirao je te napise smatrajući da se radi »neodgovornom pisanju« i još jednoj »tabu temi« koja se rabi u političke svrhe. No, na ovu tajnu operaciju administracije nije upozorio samo newyorški dnevnik.

Preko vikenda je to postao medijski šlager za još nekoliko dnevnih listova. Kontrola privatnih bankovnih računa Amerikanaca mogla bi postati još jedna izborna tema. Nju će, naravno, pokušati politički eksploatirati demokrati uoči izbora za Kongres u studenome ove godine. Demokratski kongresnik Ed Markey među prvima je izrazio duboku zabrinutost. Kao i slučaju špijuniranja telefonskih razgovora Amerikanaca, što je opravdavano lovom na teroriste, zaobilaženi su sudovi, pa je kongresnik Markey tražio da Bijela kuća svoje postupke opravda pred sudom. Program nadzora privatnih bankovnih računa, iniciran je nakon što je američka vlada navodno nabavila bankovne dokumente od financijskog konzorcija SWIFT sa sjedištem u Belgiji. Ova financijska ustanova dnevno sudjeluje u transakciji milijuna financijskih dokumenata iz nekoliko tisuća banaka diljem svijeta. Američko je ministarstvo financija bilo navodno koncentrirano, samo na slanje novca iz i u Sjedinjene Države.

To znači da je svatko tko je s nekoliko stotina dolara čestitao rođendan svom rođaku u inozemstvu u posljednjih pet godina bio pod udarom ovih rigoroznih provjera. Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow ustvrdio je, međutim da se ne radi o ničem novom: To je standardna praksa. Tu praksu, rekao je Snow, inaugurirana je mnogo prije dolaska G. W. Busha u Bijelu kuću. Kongres ju je naime odobrio još početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, u eri Richarda Nixona. No, nove ili stare mjere, mediji su iz toga odlučili su napraviti veliku priču, usprkos tome što ih je Busheva administracija molila da zbog nacionalne sigurnosti vijesti o nadzoru privatnih bankovnih računa sada ne objavljuju. Pobijedio je, tvrdi se, interes javnosti, a on nije zanemariv, posebice u izbornoj godini.

Erol Avdović