Slobodna Dalmacija: 27. 06. 2006.

DAN POSLIJE NAKON ŠTO SU NIZOZEMCI HRVATSKOJ IZRUČILI KLJUČNOG SVJEDOKA PROTIV TOMISLAVA MERČEPA

Suljiću nema oprosta za Pakračku Poljanu

Piše: Jasna BABIĆ

Munib Suljić, kojega su nizozemske vlasti u nedjelju izručile Hrvatskoj, ima status dokazanog ratnog zločinca iz Pakračke Poljane, pa je u ovom trenutku još samo zatvorenik na izdržavanju 12-godišnje kazne. Premda je danas spreman za punu suradnju s Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, Suljić je prokockao sve šanse za bilo kakvu verziju "oprosta" za Pakračku Poljanu. Ali ima šanse ishoditi blagonaklonost domaćeg pravosuđa u nekim drugim istragama o ratnim aktivnostima "merčepovaca", koje se njega, također, izravno tiču.

Otkrivena nova stratišta

Uzgred, osim Gospića, Vukovara i Zagreba, u Slavoniji su otkrivena još neka mjesta koje su "merčepovci", pa tako i Suljić, koristili 1991. kao stratišta za otete i opljačkane srpske civile. No, njihove preciznije lokacije "u interesu istrage", kako se to kaže, drže se još u tajnosti.

Naime, sudska presuda u "predmetu Pakračka Poljana" izrečena je nakon Suljićeva bijega iz Hrvatske. Ipak, za razliku od bjegunca Hrvoja Petrača, koji je osuđen za otmicu, u primjeru Pakračke Poljane sudski postupak nije moguće reprizirati. Petrač je pobjegao čim je doznao za optužnicu. Suljić je, naprotiv, nestao tek kada je postalo jasno da će ga sudsko vijeće proglasiti krivim.

Ipak, iskaz što ga je Munib Suljić, nakon 1. lipnja dao u Nizozemskoj u nazočnosti haaških istražitelja, danas je u rukama Mladena Bajića, hrvatskog državnog odvjetnika.

Bitna priznanja

U njemu, navodno, Suljić iznosi prilično obilje detalja o djelovanju MUP-ove pričuvne postrojbe kojoj je osobno pripadao. Utoliko je riječ o solidnoj osnovi za daljnje istražne i kaznene korake protiv Tomislava Merčepa kao vrhovnog šefa Suljićeve ratne postrojbe. Tako barem tvrde svi domaći stručnjaci za hrvatsko-haašku proceduru, pozivajući se na odredbe Zakon o primjeni statuta Haaškoga tribunala.

Drugim riječima, u slučaju da teško zdravstveno stanje Suljića spriječi da u dogledno vrijeme iziđe pred istražnog suca, Bajić ima šanse da Suljićeva priznanja iz nizozemskog zatvora upotrijebi umjesto Suljićeva usmenog iskaza.

Krsnik: Punomoć mi nije otkazana

Odvjetnik Krešimir Krsnik još uvijek ima punomoć Muniba Suljića kojega je branio u slučaju Pakračka poljana. No, ni njemu samom nije jasno je li Suljić i nadalje njegov klijent.

- Postupak u predmetu Pakračka Poljana je završen, čime je završio i moj posao. Punomoć nije otkazana. Ali, na drugoj strani, nemam nikakvu obavijest da se protiv njega vodi neki novi postupak - kaže Krsnik.