Jutarnji list: 27. 06. 2006.

Zubak za jahtu platio 6 milijuna kuna poreza

Pišu: N.Horvat, G.Galović

RIJEKA - Samo na području Primorsko-goranske županije potpisano je i poslano na adrese više od 180 rješenja za naplatu carinskog i poreznog duga za plovila pod stranim zastavama s ukupnom svotom većom od 30 milijuna kuna. Veliki broj obveznika, kako neslužbeno doznajemo, platio je pun iznos duga kao i zatezne kamate, no većina je podnijela i žalbe.

Među njima je i Hrvoje Šarinić, nakadašnji prvi suradnik Franje Tuđmana, kojem su carinskim rješenjem na naplatu stigle obveze za čak tri jahte.

- To je točno, poslali su mi rješenje i za brod star 20 godina koji sam davno prodao. Zatim za Aresa koji sam u međuvermenu prodao tvrtki Jadranski pomorski servis iz Rijeke, i to samo zbog novih propisa koji nalažu da za plovila duža od 12 m morate imati skipera. Kupio sam stoga manji, 9,5-metarski brod koji sam odmah kod uvoza registrirao pod hrvatsku zastavu.

Platio sam zato što sam legalist jer bi mi u suprotnom, a to lijepo stoji u rješenju, država ovrhom sjela i na brod i na kuću. No to ne znači da neću iskoristiti sva pravna sredstva da dokažem kako Ministarstvo financija nije u pravu - kaže Šarinić koji ne želi otkriti koliko je platio državi osim da je riječ o svoti većoj od dva milijuna kuna.

Neslužbeno, međutim, doznajemo da je u pitanju gotovo pet milijuna kuna. Šarinić smatra kako bi bilo ispravnije da su svi vlasnici plovila bili obaviješteni o novim carinskim propisima.

- Ovako ispada da su nas čekali u zasjedi i onda samo poslali rješenja o plaćanju tako enormnih svoti. Pa nisu valjda propisi izmijenjeni preko noći. Među prvima sam koji je platio, no neki su mi poslije prigovarali zašto sam to učinio. Da se razumijemo, imućan sam čovjek, ali to ne znači da sam spreman novac bacati kroz prozor - kaže nam Šarinić.

Budući da su svi krajnje diskretni o ovoj očito više nego vrućoj temi, kako neslužbeno doznajemo, zasad je po “odrezanom” carinskom i poreskom dugu rekorder Pavo Zubak, suvlasnik PZ Auta, čija je jahta Vila Velebita ujedno i miss pređu plovilima stacioniranim u marini Ićići.

Zubak je navodno platio gotovo šest milijuna kuna duga, no vjerojatno je posrijedi njegova prva jahta koja je plovila pod stranom zastavom. Riječ je o jahti na kojoj je Zubak 2001. i snimljen u marini u Ičićima. Suvlasnik PZ Auta Pavo Zubak tvrdi da je njegova jahta Vila Velebita od prvog dana registrirana u Hrvatskoj, te su u skladu s tim na vrijeme plaćeni carina i svi porezi.

Prema tvrdnjama koje nam je prenijela njegova glasnogovornica, luksuzna jahta Vila Velebita od kada je kupljena na leasing, dakle od svibnja 2004. godine, plovi pod hrvatskom zastavom. - Poštujem hrvatske zakone i uredno plaćam sve carine i poreze koji su toliko visoki da ponekad sam sebi ispadam smiješan - poručio je danas Zubak. 

Fižulić: Ja sam gost na brodu čiji je vlasnik moja tvrtka

Predsjednik Uprave Magme, predsjednik Hrvatskog jedriličarskog saveza i bivši ministar gospodarstva Goranko Fižulić plovi na sportskoj jedrilici duoj 50 stopa  pod nazivom Caruba 4 pod zastavom Hong Konga i smatra da u tome nema ništa sporno. 

- Ja nisam vlasnik tog broda, nego gost Magmine tvrtke iz Hong Konga koja brod koristi u reprezentativne svrhe. I taj brod nije 12 mjeseci godišnje u Hrvatskoj, nego plovi po cijelom Mediteranu - kaže Fižulić.

Dodaje da u vrijeme kad je taj brod kupljen nije ni mogao biti registriran u Hrvatskoj jer prijašnji zakon nije poznavao kategoriju brodica za razonodu duljih od 12,5 metara. To je promijenjeno otprilike šest mejseci i sad se stvorila mogućnost da Fižulićeva tvrtka registrira jedrilicu u Hrvatskoj, što će, prema Fižulićevim riječima, i učiniti.     (T. K.)