Jutarnji list: 27. 06. 2006.

Srbija u izolaciji ako ne prihvati neovisno Kosovo

Piše: Nataša Magdalenić-Bantić

Blair će od Koštunice osim prihvaćanja odcijepljenja Kosova tražiti i izručenja Haagu

LONDON - Srpski premijer Vojislav Koštunica sutra dolazi u London, gdje mu domaćin, britanski premijer Tony Blair, priprema prilično oštru dobrodošlicu.

Prema tvrdnjama Financial Timesa (FT), Blair će Koštunicu upozoriti da Srbija mora prihvatiti “drukčiju viziju” budućeg izgleda jugoistočne Europe jer joj u protivnom slijedi potpuna izolacija s gotovo nikakvim nadama o bližim odnosima s Europskom unijom.

Prijetnje egzodusom

Drugim riječima, Blair se srpskog premijera sprema pristisnuti da prihvati neminovnost odcjepljenja Kosova od Srbije, i to do kraja ove godine. Osim pitanja Kosova, Blair namjerava ozbiljno postaviti pitanje srpskog izručivanja haaških traženika i podsjetiti ga da se Srbija obvezala surađivati s Tribunalom u Haagu. Prema FT-u, ipak se čini da će naglasak današnjeg susreta biti na Kosovu. Na šest susreta u Beču nije se dobio nikakav odgovor na pitanje o osnovnom statusu te pokrajine jer srpska strana “zbog iznimnog domaćeg pritiska” nudi sve osim odcjepljenja, što, pak, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Ujedinjeni narodi guraju kao “najmanje problematično” rješenje.

Kako piše list, 100.000 kosovskih Srba upozorilo je vladu u Beogradu da će ponovno spakirati sve stvari i izbjeći u središnju Srbiju ako prijelazna UN-ova administracija ne pronađe ubojicu 68-godišnjeg povratnika na Kosovo Dragana Popovića, koji je prošli tjedan ubijen na vratima svojeg doma. UN-ova administracija navodi kako još nema dokaza da je riječ o etnički motiviranom ubojstvu i Srbe upozorava da ne počinju formirati paravojne organizacije.

Tadić protiv neovisnosti

Srpske vladine novine nedavno su otkrile da UN ima pripremljen plan za “novi srpski egzodus” (do 70.000 ljudi) ako Kosovo dobije neovisnost. Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je jučer na Cetinju, tijekom prvog službenog posjeta Crnoj Gori od obnove njezine neovisnosti, da se Srbija protivi kosovskoj neovisnosti ne samo zbog te zemlje nego i zbog regije, u kojoj bi moglo doći do destabilizacije.

- Neovisnost Kosova mogla bi biti uzrok destabilizacije, ne samo balkanskih, nego i nekih drugih država - rekao je Tadić. - Srbija na Kosovu brani svoja legitimna, demokratska i međunarodna prava i nitko ne može posredovati da bi ih se ona odrekla - naglasio je Tadić.