Večernji list: 27. 06. 2006.

AFERA Savjetnik Beštek Ministarstvu branitelja mora vratiti dodatak za tuđu njegu

Beštek dao ostavku zbog 100.000 kuna duga

Autor: Nikola Sever ŠenI

Savjetnik ministrice branitelja Darko Beštek podnio je neopozivu ostavku na tu dužnost nakon što je prije tjedan dana dobio pravomoćnu sudsku odluku prema kojoj Ministarstvu mora vratiti nešto više od 100.000 kuna.

"Zdravstveni razlozi"

Riječ je o novcu koji je tijekom godina primao na ime troškova za tuđu njegu na koju, sudeći prema sudskoj presudi, nije imao pravo. Kako neslužbeno doznajemo, Bešteka je sudska odluka razljutila i razočarala. Nije vjerovao da mu se to može dogoditi, s obzirom na to da obnaša dužnost savjetnika ministrice, ali i izbog svojega istaknutog članstva u vladajućoj stranci. No, kad se potkraj prošlog tjedna obratio ministrici Jadranki Kosor, nije dobio željenu reakciju i odlučio je otići. Kao razlog odlaska Beštek je naveo "zdravstvene razloge".

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se Beštek pokušava izboriti za naknadu za tuđu njegu. Prvi je to put učinio još za ministrovanja esdepeovca Ivice Pančića. Tada je tvrdio da mu je "Pančićeva komisija oduzela invaliditet" te je s protestom ministru vratio protezu s pomoću koje hoda. Nakon što je HDZ došao na vlast, protezu su mu vratili ministrica Jadranka Kosor i premijer Ivo Sanader. Prije toga, Beštek je podnio tužbu Upravnom sudu želeći osporiti rješenje "Pančićeve komisije". I na toj je instanci odlučeno da Beštek nema pravo na dodatak za tuđu njegu, ali je Upravni sud osporio zahtjev povjerenstva Ministarstva branitelja da mora vratiti dobiveni novac.

Tada se Beštek ponovno žalio tražeći da mu se prizna pravo na tuđu njegu, i upravo je temeljem te žalbe prije tjedan dana sud odredio da Beštek mora vratiti iznos od oko 75.000 kuna uvećan za zatezne kamate, odnosno više od 100.000 kuna. Otkad je Beštek otišao iz Ministarstva, zgradom kraj parka Stara Trešnjevka kruže različite glasine, a neki djelatnici uvjereni su da će Beštek opet protestirati i da će, bez obzira na stranačku pripadnost, i ministrici Jadranki Kosor vratiti protezu.

Spreman na osvetu

Večernjakovi izvori u Ministarstvu, sudeći po načinu na koji je Beštek otišao, zaključuju da je spreman osvetiti se svojim dojučerašnjim suradnicima. Hoće li doista biti tako, jučer nismo uspeli doznati. Darko Beštek jučer se nije javljao na mobitel, a njegova supruga kazala je da se i ne može javiti jer je odvezao auto na servis u Vinkovce.

Josip Đakić: Beštek je prenaglio s ostavkom

  Beštek je s ostavkom prenaglio i Hvidra će mu pružiti punu potporu. Ima pravo na tuđu pomoć. Pančićev komentar da je Beštek shvatio da ga je HDZ vukao za nos ironičan je jer je upravo Pančić bio taj koji ga je pravio budalom i podcjenjivao ga. Pogrešku je napravila administracija prije Pančića i J. Kosor, ali je Pančić postupio nemoralno izjavo je jučer Josip Đakić, predsjednik Hvidre. (D. Š.)

Jadranka Kosor: Pred sudom smo svi jednaki

  Nisam znala da se vodi bilo kakav sudski postupak između Ministarstva i gospodina Darka Bešteka. Kad sam doznala za spor, s Beštekom sam obavila razgovor, ali sudske odluke ne mogu komentirati niti opovrgnuti. Sudska je odluka donesena i mi ništa ne možemo učini. Ona se mora izvršiti, bez obzira na to na koga se odnosi. Savjetnik ministra ne može biti iznimka jer smo pred sudom svi jednaki poručila je jučer preko glasnogovornika Berislava Živkovića ministrica branitelja Jadranka Kosor.

Ivica Pančić: Kasno je shvatio manipuliranje

  Žao mi je što je gospodin Darko Beštek tek sada shvatio da se njime manipulira. Uvjeren sam da su u Ministarstvu željeli naći rješenje za taj dug. Dok sam ja bio u Ministarstvu, nismo tražili povrat novca! On se očito žalio na odluku Upravnog suda koji je potvrdio odluku komisije Ministarstva da nema pravo na naknadu za tuđu njegu i pomoć. Ishod je, na žalost, loš za njega zaključio je Pančić. Podsjetimo, zbog istog problema zbog kojeg je napustio tim Jadranke Kosor, Beštek je Pančiću vratio protezu te ga optužio da mu je poništio invaliditet.