Glas Istre: 27. 06. 2006.

HPB INVEST ŠOKIRAO 58 TISUĆA UMIROVLJENIKA KOJI SU TREBALI BITI ISPLAĆENI U IDUĆA TRI DANA

Umjesto novca, obavijesti o odgodi

Uz obavijest o odgodi isplate zbog nedostatnih podataka, umirovljenicima je poslan i zahtjev za doznaku sredstava na tekući račun s četiri precizna naputka žele li novac do kraja kolovoza

ZAGREB - Umjesto očekivane obavijesti o isplaćenoj prvoj rati obeštećenja, 58 tisuća umirovljenika jučer je od HPB Investa na kućne adrese dobilo dopis u kojem stoji da im novac do kraja srpnja ne može biti isplaćen, navodno zbog nepotpune dokumentacije. Riječ je o iznosu od oko 200 milijuna kuna. Podsjetimo, prvu ratu obeštećenja do srijede na svojim računima očekuje ukupno 314 tisuća umirovljenika, a Vlada je za isplatu trebala osigurati 1,2 milijarde kuna.

»Uvidom u naš registar utvrdili smo da za Vas nemamo prijavljen način isplate udjela u Umirovljeničkom fondu iz razloga što ih niste dostavili, ili smo Vaše podatke zaprimili nakon 15. lipnja 2006. godine, ili su dostavljeni podaci bili nepotpuni. U slučaju da ste nam podatke ipak dostavili, a mi smo napravili pogrešku prilikom unosa, ovim putem se ispričavamo i nadamo da će kroz mogućnosti ubrzane isplate naša pogreška biti umanjena«, stoji u dopisu HPB Investa koji je jučer šokirao tisuće umirovljenika. Dok su poštari na kućne adrese dostavljali loše vijesti, nestrpljivi umirovljenici u Zagrebu su u jutarnjim satima okupirali Hrvatsku poštansku banku, očekujući da će ih barem na šalteru dočekati dobre vijesti.

Poražavajuća obavijest

Uz još jednu poražavajuću obavijest, HPB Invest umirovljenicima je poslao i zahtjev za doznaku sredstava na tekući račun te im propisao četiri naputka koja moraju slijediti žele li dobiti svoj novac - do kraja kolovoza.

»Nazvati HPB Invest na telefon 0800 8005 i provjeriti prihvaća li Vaša banka ovaj zahtjev za doznaku; nakon potvrdnog odgovora ponijeti ovaj dopis i zahtjev u Vašu banku; ponijeti osobnu iskaznicu ili putovnicu; zahtjev predati na šalteru banke, a ako imate tekući račun u Hrvatskoj poštanskoj banci, možete se javiti i u najbliži poštanski ured«, uputio je HPB Invest umirovljenike, obećavajući da će im novac biti isplaćen u najbržem mogućem roku.

Čelni čovjek HPB Investa Dominik Lice jučer nije bio raspoložen za razgovor s našim novinarima, ali doznajemo da je kao razlog za slanje navedenih obavijesti naveo da se podaci o tekućim računima koje su poslali umirovljenici nisu podudarali s podacima u bazama banaka.

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Vladimir Jordan, pak, ostao je osupnut razvojem situacije. Smatra da HPB Invest nije smio poslati umirovljenicima ovakve obavijesti a da ih prethodno nije odobrio Upravni odbor Umirovljeničkog fonda, te zaključuje da »odgovorni u lancu projekta nisu obavili svoj zadatak«.

Zataškavanje skandala

- Nema koordinacije i jednostavno se moralo dogoditi ovo što se događa, zaključuje Jordan, ističući da je od Polančeca tražio da hitno sazove sjednicu Upravnog odbora Fonda i očituje se o šokirajućim obavijestima.

Pokušavajući zataškati skandal, odgovorni u HPB Investu poručuju da će ostalim umirovljenicima novac biti uplaćen do 29. lipnja, svima na isti dan. S obzirom na to da se kod dijela umirovljeničkih udruga javila sumnja da Vlada uopće nije osigurala cjelokupan iznos sredstava te da čelnik Umirovljeničkog fonda Dominik Lice u ovoj drami igra nezahvalnu ulogu gromobrana, predsjednika HSU-a pitali smo je li siguran da je država uplatila HPB Investu cjelokupan iznos od 1,2 milijarde kuna. Jordan je odgovorio da ga je u potpunost isplate uvjerio osobno ministar financija Ivan Šuker. Na izričito postavljeno pitanje o isplati, pak, glasnogovornica Ministarstva financija novinarima nije odgovorila, nego ih je upućivala na, uglavnom nedostupnu, glasnogovornicu HPB Investa.

Ladislav TOMIČIĆ

Jordan: Netko mora snositi odgovornost

- Ako se isplata neće obaviti po zakonu, a to je do 29. lipnja, onda netko za to treba snositi odgovornost. Tražeći objašnjenje, jutros sam zvao potpredsjednika Vlade i čelnika Upravnog odbora Umirovljeničkog fonda Damira Polančeca. Poručio sam mu da se javi, ali još se nije javio, kazao je Jordan.

I OD PULSKIH UMIROVLJENIKA HPB INVEST ZATRAŽIO DODATNE INFORMACIJE

To je nedopustivo zavlačenje ljudi!

Kao ni umirovljenici, ni mi jučer nismo uspjeli dobiti informaciju iz HPB Investa. Jedini telefon ovoga društva dostupan na telefonskim informacijama bio je naprosto zakrčen pozivima, a nitko nije odgovarao ni na ostale telefonske brojeve do kojih smo došli

PULA - Poput mnogobrojnih umirovljenika koji su se odlučili za polovičnu isplatu duga, i gospođa Vesna Crnobori Fabeta iz Pule ostala je proteklog vikenda neugodno iznenađena dobivši od HPB Investa obavijest da joj ovih dana, kako je to najavljeno, neće biti isplaćena prva rata duga jer nije dostavila svu traženu dokumentaciju. U dopisu stoji, prepričala nam je nazvavši jučer ogorčena našu redakciju, kako je uvidom u registar utvrđeno da nije prijavljen način isplate udjela iz umirovljeničkog fonda. Stoga ju je HPB Invest obavijestio da ako nije dostavila takvu dokumentaciju, odnosno ako je zakasnila podnijeti zahtjev najkasnije do 15. lipnja, ili su pak oni sami napravili grešku prilikom unosa podataka (za što se ispričavaju!), da na vrijeme dostavi tražene podatke pa će dobiti mogućnost ubrzane isplate prve rate do 31. kolovoza.

Ocijenivši to nedopustivim ponašanjem, ova pulska umirovljenica smatra da je riječ o zavlačenju ljudi te dobivanju na vremenu da bi se s isplatom što kasnije započelo, jer, veli ona, država za dug očito nema novca. Ističe da je HPB Investu u dva navrata, kako je bilo traženo, uputila sve potrebne dokumente pa tako, između ostaloga, i presliku bankovne kartice Zagrebačke banke na čiji tekući račun želi da joj se uplaćuju rate duga. HPB Invest u dopisu prošlog tjedna upućenog umirovljenicima sada prilaže obrazac pod nazivom Zahtjev za doznaku na tekući račun u koji treba unijeti osobne podatke i broj tekućeg računa te traži da ga potvrdi i banka. Pritom obavještava umirovljenike da će obrasce s traženim podacima banke potvrditi i dostaviti HPB Investu već sljedećih dana, a najkasnije do 31. kolovoza.

Kako smo uspjeli doznati, banke o novonastaloj situaciji nisu bile obaviještene. Kako neslužbeno saznajemo, HPB Invest nije obavijestio Zagrebačku banku, a može se pretpostaviti niti ostale, o nužnosti dodatne bančine potvrde. Činovnici banaka našli su se stoga u čudu kad su im na šaltere s upitima što im je činiti jučer nahrlili mnogobrojni umirovljenici. Iz Zagrebačke banke međutim poslijepodne su izvijestili da će banka besplatno obavljati ovjere zahtjeva umirovljenika te da se svi oni u poslovnice mogu odmah javiti.

Kao ni umirovljenici, ni mi jučer nismo uspjeli dobiti informaciju iz HPB Investa. Jedini telefon ovoga društva dostupan na telefonskim informacijama bio je naprosto zakrčen pozivima, a nitko nije odgovarao ni na ostale telefonske brojeve do kojih smo došli.

V. KAPELOTO

Hrelja: Isplate se ne mogu odgađati

Upitan da prokomentira vijest koja se jučer munjevito širila među umirovljenicima da se odgađa isplata prve rate duga, saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika i član Upravnog odbora Umirovljeničkog fonda HPB Investa Silvano Hrelja rekao je da je i on jučer čuo za to, ali da se »isplata ne može odgađati«.

 

- Novac mora biti na računu kada je rečeno i isplata mora ići rečenom dinamikom. Za sve ostalo izravno će biti odgovoran HPB Invest, jer na sastanku Upravnog odbora Fonda nikakve druge odluke nismo verificirali, rekao je Hrelja. (S. Z. T.)