Jutarnji list: 27. 06. 2006.

Vamvakidis: Hrvatska ekonomija i dalje osjetljiva na vanjske udarce

Piše: Viktor Vresnik

ZAGREB - Iako je Međunarodni monetarni fond tijekom posljednjih nekoliko boravaka misije u Hrvatskoj dao pozitivno mišljenje o hrvatskoj financijskoj politici, u MMF-u upozoravaju da to ne znači da kriza, slična onoj koja danas potresa Mađarsku, ne može zadesiti i Hrvatsku.

Athanasios Vamvakidis, MMF-ov predstavnik u Zagrebu, ističe da su u MMF-u i dalje vrlo zabrinuti zbog visoke razine inozemne zaduženosti Hrvatske. To i jest razlog zbog kojega je Fond tijekom razgovora o stand-by aranžmanu bio usredotočen na stabilizaciju tog duga i njegovo eventualno smanjivanje.

- Premda čovjek treba biti oprezan kada uspoređuje dvije zemlje kao što su Hrvatska i Mađarska, nema sumnje da je hrvatska ekonomija i dalje vrlo ranjiva. Nije se teško dosjetiti brojnih rizičnih elemenata koji otplatu hrvatskog duga mogu učiniti vrlo teškom i ozbiljno ugroziti ekonomiju. To može biti, primjerice, usporavanje ekonomskog rasta trgovačkih partnera, oštro povećanje kamatnih stopa u eurozoni ili neočekivana jaka fluktuacija tečajeva na deviznom tržištu - upozorava Vamvakidis.

Ni na što od toga Hrvatska sama ne može utecati. Iako su se u Hrvatskoj posljednjih godina i fiskalna i monetarna politika kretale u pravom smjeru kako bi se osposobile za suprotstavljanje mogućim rizicima, ekonomija je na njih i dalje vrlo osjetljiva. To sugerira potrebu za daljnjim smanjivanjem još prevelikog fiskalnog deficita, ali i strukturne reforme kojom bi se omogućila ekonomska aktivnost privatnog sektora i ojačalo gospodarstvo kako bi postalo manje osjetljivo prema vanjskim šokovima.

- Za primjer se može uzeti slučajeve zemalja koje su prošle krizu posljednjih godina. Svugdje se mogu lako prepoznati najranjivije točke. Jednako tako, lako je prepoznati i što su učinile zemlje koje su u tom razdoblju uspjele izbjeći krizu i rasle brzo. Hrvatska treba slijediti njihovu politiku - napominje Vamvakidis.